Després de gairebé tres anys

La Zarzuela i el Govern ultimen els preparatius per a la tornada del rei Joan Carles I

El periodista Fernando Ónega afirma que serà dissabte a Sanxenxo i també anirà a la Zarzuela a visitar el seu fill

L’advocat Sánchez-Junco i l’exdirector del CNI Sanz Roldán han ajudat a l’emèrit en l’organització de la tornada

La Zarzuela i el Govern ultimen els preparatius per a la tornada del rei Joan Carles I

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

La Zarzuela, el Govern i els assessors de Joan Carles I estan ultimant la tornada de l’emèrit a Espanya. Ni la Casa del Rei ni l’Executiu volen concretar encara quin dia tornarà, però l’excap d’Estat sí que ha fet saber, a través del periodista Fernando Ónega, que va ser director de premsa d’Adolfo Suárez, que els pròxims dissabte i diumenge serà a Sanxenxo (Pontevedra). Joan Carles I és un gran aficionat a les regates i aquells dies hi ha competició.

El monarca porta gairebé dos anys sense trepitjar territori espanyol des que, el 3 d’agost del 2020, decidís anar-se’n a viure a l’estranger per posar distància física amb el seu fill i que les nombroses informacions sobre la seva fortuna oculta no el danyessin. Poc després va transcendir que havia triat Abu Dhabi (Emirats Àrabs Units) com a destí. En aquest temps ha manifestat en més d’una ocasió el seu desig de tornar a través d’amics, tot i que finalment no va poder complir la seva voluntat perquè l’hi van desaconsellar tant la direcció de l’Estat com el Govern.

Una «cerimònia de l’estira-i-arronsa»

L’operació per organitzar la tornada s’està portant amb molta discreció. Els interlocutors que representen Joan Carles I davant la Zarzuela i l’Executiu són dos principalment: el seu advocat, Javier Sánchez-Junco, i l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) Félix Sanz Roldán. Tots dos han anat traslladant els desitjos de l’emèrit i temptejant quan i com executar la tornada.

Segons fonts de les negociacions, les tres parts han participat en «una cerimònia de l’estira-i-arronsa» per intentar «acontentar tothom». L’Executiu de Pedro Sánchez també ha anat comunicant a les dues parts les seves recomanacions aquests últims mesos quant al moment de la tornada i també que veu adequat que s’allotgi a la Zarzuela. L’interlocutor ha sigut el ministre de Presidència, Félix Bolaños.

Però malgrat dir en aquest temps, a través dels seus amics, que volia tornar, l’emèrit no va concretar fins al març al seu fill de manera clara com es plantejava la seva tornada a Espanya. Ho va fer després que la fiscalia arxivés totes les investigacions. La carpetada es va basar en la falta d’indicis de criminalitat, per la inviolabilitat de la qual gaudeix el cap de l’Estat per la Constitució, la prescripció dels delictes i les dues regularitzacions fiscals que va realitzar. Després d’aquest pas de la fiscalia, Joan Carles I va escriure una carta al seu fill que es va redactar a moltes mans i incloent-hi els desitjos de les tres parts. En aquesta carta, l’emèrit va posar per escrit que volia continuar residint fora i que tornarà Espanya sol per temporades, tal com va avançar EL PERIÓDICO el mes d’octubre passat.

La Zarzuela va donar a conèixer aquesta missiva en la qual l’emèrit advertia que tornaria «amb freqüència» per «visitar la família i amics». En tot cas, va concretar que, en les seves estades, no s’allotjaria en edificis de l’Estat per «continuar disfrutant de la privacitat més gran possible» i, de passada, deslliurar l’erari públic de carregar amb aquestes despeses.

Aquests allotjaments, que aniran variant segons la visita, apunten fonts de l’entorn del Rei, hauran de comptar amb mesures de seguretat estrictes per tractar-se de l’excap d’Estat i tenir el vistiplau de les forces de seguretat que depenen del Govern, que li donen protecció a Abu Dhabi.

Viatge sense visita al pare

Notícies relacionades

La concreció de la data de tornada d’Ónega arriba un dia després que la Zarzuela fes públic que pare i fill havien parlat per telèfon la vigília. Tots dos ho solen fer de tant en tant, però era rellevant en aquest cas perquè Felip VI es va traslladar diumenge a Abu Dhabi a donar el condol per la mort de l’anterior cap d’Estat dels Emirats Àrabs, el xeic Khalifa bin Zayed Al Nahayan, tot i que no va anar a visitar el seu pare. En la trucada, que Felip VI va fer des de terra dels Emirats, van quedar a veure’s quan visiti Espanya, segons la Casa del Rei.

Després d’aquest episodi, Ónega va donar a conèixer a Onda Cero la data del dia 21 i va detallar que té previst també visitar la seva família a la Zarzuela.