Consell de Ministres extraordinari

El Govern central decideix desclassificar només documents de l’espionatge si ho demana el jutge

  • L’Executiu continua prometent «transparència», però finalment decideix mantenir el seu compromís inicial: no desclassificar d’ofici, com també va estudiar

  • No hi ha data encara per a la reunió de Sánchez i Aragonès: se n’informarà quan es concerti i hi ha «normalitat» malgrat les dificultats de casar agendes

El Govern central decideix desclassificar només documents de l’espionatge si ho demana el jutge

EFE / FERNANDO ALVARADO

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern central ja ha pres la decisió: no desclassificarà documentació de l’espionatge a líders independentistes d’ofici. Només aixecarà el secret si ho demana el jutge. Torna al punt d’inici, doncs, al compromís que sempre havia expressat, després que sí que sospesés fer un gest més exprés al sobiranisme per recuperar la confiança amb ERC.

Dimarts passat, després del Consell de Ministres que va procedir a la destitució de la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), la ministra de Defensa parlava ja només de desclassificació a petició de la Justícia. Però Margarita Robles no és, de cap manera, la Moncloa. És més, alguns companys de Gabinet li retreuen que vagi en ocasions «per lliure», sense respectar la línia oficial marcada pel president i el seu nucli dur. Però, en aquest cas, el que ella expressava és el que ja s’estava traslladant des del primer anell de poder de Pedro Sánchez. I aquest divendres, en la compareixença posterior a la reunió extraordinària del Gabinet —la que va aprovar el límit al gas—, la portaveu de l’Executiu ho va confirmar. Una roda de premsa de la qual, a més, no va sortir cap data per a l’entrevista de Sánchez amb el president, Pere Aragonès.

«El Govern ha mostrat des del primer moment la voluntat clara d’abordar aquesta situació amb absoluta transparència. Ho hem fet en l’àmbit parlamentari [amb les compareixences de la ministra de Defensa en el Congrés i de la ja exdirectora del CNI en la comissió de secrets oficials], en la col·laboració amb els treballs que ha iniciat el Defensor del Poble i en l’àmbit de la Justícia. Si se’ns demanda, donarem total col·laboració, incloent-hi aquesta desclassificació en aquests termes», va respondre Isabel Rodríguez als periodistes a la Moncloa.

Notícies relacionades

La diferència és evident. Els independentistes i Unides Podem, després de la compareixença de Paz Esteban en la comissió de secrets de la Cambra baixa, van exigir que s’aixequés el secret sobre les ordres judicials amb què el magistrat del Suprem, Pablo Lucas, autoritzava el CNI procedir a les escoltes dels dirigents separatistes, entre ells Aragonès. El president català va demanar amb insistència a Sánchez que aprovés aquesta desclassificació, amb la sospita que se l’hauria pogut espiar amb Pegasus en plena negociació amb el PSOE per a la investidura. A la Moncloa, com va publicar aquest diari —i també altres capçaleres—, sí que es va estudiar desclassificar d’ofici, sense necessitat de petició del jutge, documents de l’espionatge, sempre sense que es comprometés la seguretat nacional. Podria fer-ho a través del Consell de Ministres. Però les paraules de Robles dimarts i, sobretot, les de la portaveu, aquest divendres, tanquen aquesta opció.

«Quan se celebri»

Almenys per ara. Perquè el més imminent serà la cita de Sánchez i Aragonès, per a la qual encara no hi ha data acordada. Rodríguez va ser molt esquiva en les diferents preguntes que se li van dirigir en la curta roda de premsa d’aquest divendres. «Els donarem compte d’aquesta reunió en el moment que se celebri, com és habitual», es va limitar a expressar. Quan se li va inquirir si hi havia alguna dificultat per concertar-la amb el Govern català, la portaveu ho va descartar. «Absoluta normalitat i en el marc de conjugar les agendes de dues persones com el president del Govern central i el de la Generalitat. Els equips hi estan treballant i, insisteixo, els donarem compte d’això».