Proposta d’Unides Podem

L’Estat pagarà les baixes per regla dolorosa des del primer dia

L’Estat pagarà les baixes per regla dolorosa des del primer dia
4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern espanyol ha arribat a un acord per a la inclusió de les baixes menstruals en la reforma de llei de l’avortament i que aquestes no suposin despesa per a l’empresari, sinó que les pagui l’Estat des del primer dia, segons han confirmat fonts governamentals.

El Ministeri d’Igualtat i el d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions estan mantenint contactes per aprovar al Consell de Ministres de dimarts la nova llei de l’avortament, que inclou la regulació d’una baixa laboral per a les dones per menstruacions doloroses. Una proposta que, expliquen, des del departament d’Irene Montero, persegueix que els símptomes de la regla siguin motiu de baixa per incapacitació temporal, que és la mateixa que es demana per a una grip.

En el cas de dones que tenen regles molt doloroses perquè, apunten, tenen endometriosi o ovaris poliquístics, caldrà anar al metge i sol·licitar la justificació per no acudir durant aquests dies a la feina. La regulació que proposa Igualtat el que planteja és que aquesta circumstància estigui inclosa dins del catàleg d’incapacitacions temporals. «No és que et baixa la regla i em quedo a casa, no és una baixa per tenir la menstruació», insisteixen, sinó poder agafar uns dies quan la menstruació provoca un patiment que resulta «incapacitant». No tothom va al metge per demanar una baixa quan emmalalteix de grip, remarquen. És un exemple similar perquè està pensada per quan es tenen «dolors insuportables» de regla, que impedeixen una activitat normal, afegeixen.

No obstant, aquest nou ordenament jurídic ha provocat dubtes al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que dirigeix José Luis Escrivá. Creuen que podria desincentivar la contractació de les dones i, per això, s’està buscant una fórmula de consens per arribar a un acord abans de dimarts o fins i tot aquell mateix matí. Fonts dels dos departaments són «optimistes» sobre la possibilitat de pactar una redacció que satisfaci les dues parts i treuen ferro a les diferències entorn d’aquest tema. De fet, Igualtat ha acordat prèviament tot el text, que permet de nou avortar a les noies de 16 i 17 anys sense el consentiment dels pares, amb el Ministeri de Sanitat, que és coproponent del text.

Xoc entre vicepresidentes

Malgrat que s’apunta a un acord intern, unes declaracions ahir d’Escrivá, en què revelava que la regulació de la baixa per menstruació s’estava debatent en el si de l’Executiu central, va fer emergir les discrepàncies sobre aquest tema. El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions va assegurar que encara es troba «en procés intern de discussió» al Govern. Hores després la divisió va escalar a l’àmbit de les vicepresidències, amb un xoc directe entre Nadia Calviño i Yolanda Díaz.

La vicepresidenta econòmica va elevar l’abast de la polèmica i va declarar que l’Executiu «no prendrà cap mesura que estigmatitzi les dones». Calviño va assenyalar que hi ha «diferents esborranys» i que s’està avaluant quines mesures són necessàries adoptar i quines ja estan cobertes pels diferents instruments legislatius, ja que actualment els metges poden expedir baixes laborals per regles doloroses. Però el que reclama Igualtat és que es consideri una causa d’incapacitació temporal, com passa amb una grip, i que sigui més fàcil sol·licitar-la.

Les declaracions de Calviño van provocar una reacció posterior de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que converteix aquest debat en un nou enfrontament entre ministres d’un bloc i de l’altre. Díaz va respondre que el que «estigmatitza» la dona no és aprovar una baixa laboral per regles doloroses, sinó «no tenir prou sensibilitat» per comprendre que dones i homes són «diferents». Segons la seva opinió, el «món laboral no és neutre» i la política laboral actual està «profundament masculinitzada».

La discussió va quedar així oberta en canal en el si del Govern central. Fins i tot la UGT ha advertit que és un tema «complex» i ha demanat que s’abordi en el marc del diàleg social. Segons Igualtat això passa perquè «no han entès» el fons de la qüestió, que és, insisteixen, que només es podrà accedir a aquesta baixa en el cas de dones que tinguin regles molt doloroses, causades sobretot per problemes físics previs.

IVA i setmana 36

Notícies relacionades

La nova llei de l’avortament planteja, a més, dos temes més que la part socialista del Govern no acaba d’assumir. Una és la proposta de deixar al 0% l’IVA dels productes d’higiene menstrual i dels bolquers. L’altra, la possibilitat d’agafar la baixa per embaràs a partir de la setmana 36, sense haver d’adduir raons. Sobre el primer, Unides Podem reconeix que l’acord de Govern amb el PSOE recull que es rebaixi al 4%. Però, segons fonts coneixedores, el Ministeri d’Hisenda s’hi oposa amb l’argument que no és el moment de reduir impostos en plena guerra d’Ucraïna i que la recaptació de l’IVA a Espanya ja és de les més baixes.

Respecte que les gestants puguin passar l’últim mes d’embaràs sense treballar, amb un permís remunerat, tampoc hi ha consens a l’Executiu. La contraoferta del Ministeri d’Inclusió és que sigui a partir de la setmana 39.