Eleccions andaluses

Els sobresalts no paren a les esquerres: la marca ‘Por Andalucía’ ja està registrada

Després de l’espifiada legal amb Podem, que va quedar fora del registre oficial de la coalició per arribar tard, ara es coneix que el nom elegit ja està registrat, tot i que no com a partit polític, i hi podria haver reclamacions

Els sobresalts no paren a les esquerres: la marca ‘Por Andalucía’ ja està registrada
3
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

La coalició Por Andalucía, integrada per les esquerres andaluses, no guanya per a sobresalts. Després que la firma de Podem arribés tard i quedés fora del registre oficial, fet que obliga a buscar fórmules legals alternatives per integrar aquest partit en la coalició, ara es coneix que el nom elegit ja està registrat a l’Oficina Espanyola de Patents i Marques, del Ministeri d’Indústria, des del març del 2021 i amb validesa fins al 2026. També el domini web està agafat per la mateixa persona que va impulsar aquesta sol·licitud. La inscripció és amb la categoria de «Serveis de Grups de Pressió Política», epígraf 45. El nom està registrat per un ciutadà de Màlaga, Carlos Ortiz, segons va avançar La Sexta i ha pogut comprovar aquest diari en el document oficial de l’Oficina i altres documents públics sobre el servidor web.

Malgrat la confusió que pot originar-se, des de la coalició d’esquerres van restar importància a aquesta coincidència. Fonts de Por Andalucía van insistir que «no hi ha cap partit ni coalició registrat amb el nom Por Andalucía, llevat del d’aquesta coalició». Distingeixen que aquest nom estava prèviament en el registre de marques i patents, que regula el trànsit mercantil, les marques comercials, etc., però té un règim diferent el de les coalicions o partits polítics. «Per tant, no hi ha incompatibilitat, són àmbits molt diferents», remarquen, «cap norma electoral estableix com a requisit ni registrar ni tenir domini de la denominació en el registre de marques».

Altres fonts jurídiques aclareixen que la Junta Electoral comprova el registre de partits polítics del Ministeri de l’Interior i no el registre de patents i marques «que no tenen cap valor en l’administració electoral». No obstant, l’òrgan electoral estudiarà la possible incompatibilitat si arriba el cas. És a dir, si s’eleva algun recurs, perquè si no entren en qüestions de propietat intel·lectual de tercers.

Des de Por Andalucía asseguren que no és el primer cas d’un partit polític amb el nom de cap altra marca. Va passar amb Vox, que coincideix amb el nom dels editors de diccionaris, que públicament van mostrar el seu malestar per aquesta coincidència, assegurant que els tocava «els nassos». «Nosaltres no ens presentem a les eleccions, ens dediquem a fer diccionaris, a la cultura i a la investigació», van assenyalar en unes declaracions a EP els editors, que van descartar l’opció de litigar pel nom.

Serrells legals

Notícies relacionades

La coalició de les esquerres andaluses ha estat sotmesa a massa «ansietat» i «nerviosisme» en la recta final de la seva conformació, segons va reconèixer la seva candidata, Inmaculada Nieto, que va demanar disculpes per l’accidentada arrencada. Més enllà dels problemes perquè dues de les sis marques, Podem i Aliança Verda, no figuren de forma oficial amb Esquerra Unida, Més País, Equo i Iniciativa del Poble Andalús en el registre electoral, el rerefons rau a com es compliran els acords sobre el repartiment de fons públics per finançar la campanya si no hi ha suport legal. Por Andalucía no ha aclarit encara com serà aquest acord i assegura que són tècnics de totes les formacions que estan negociant per trobar una fórmula jurídica viable.

No serà fàcil. Podem i IU van pactar en l’últim minut un repartiment de fons i butaques del 60/40 a canvi que Nieto fos la candidata i la formació morada retirés el seu aspirant. No obstant, la mateixa IU ha admès que serà difícil de complir dins de la llei perquè Podem va quedar fora del registre i la resta de partits insisteixen que aquest acord va quedar en paper mullat quan va expirar el termini de la inscripció de la coalició. Com es resoldrà aquest greuge encara no es coneix tot i que ja s’estan negociant les llistes, els noms de Podem figuraran sense problema, i tots els actors polítics insisteixen que l’acord polític és «irreversible».