De Manos Limpias

La Fiscalia del Suprem investigarà la denúncia contra Rufián per revelació de secrets

S’indagarà si va cometre un delicte amb les seves declaracions després de la compareixença de la directora del CNI al Congrés

La Fiscalia del Suprem investigarà la denúncia contra Rufián per revelació de secrets

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha acordat investigar la denúncia presentada per Manos Limpias contra el portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, per un delicte de revelació de secrets arran de les declaracions que el parlamentari va fer després que la presidenta del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), Paz Esteban, comparegués en la Comissió de Secrets Oficials.

En una diligència d’aquest dimarts, a què ha tingut accés Europa Press, el fiscal de la sala penal José Javier Huete acorda la incoació de diligències d’investigació penal i designa el magistrat Antonio Pablo Rives com a fiscal instructor, i serà l’encarregat de practicar les diligències necessàries per aclarir els fets.

En concret, en la denúncia presentada divendres davant la Fiscalia de l’Alt Tribunal, el secretari general de l’associació, Miguel Bernad, sol·licitava l’obertura de les corresponents diligències informatives penals contra el dirigent sobiranista.

Tot això, explicava, perquè es determini si les revelacions de Rufián suposen un «seriós, real i greu perjudici per a la credibilitat de les institucions de l’Estat». Per a Manos Limpias és «obvi el perjudici per al CNI, el Ministeri de Defensa, el Ministeri de l’Interior i els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat».

La denúncia fa al·lusió expressa a les paraules que el portaveu d’ERC va pronunciar en una entrevista a TV3 a l’acabar la compareixença d’Esteban a la Cambra baixa i en les quals hauria revelat part del contingut. «Les escoltes, així com les infeccions amb Pegasus a Sánchez i Margarita Robles, tenien dos possibles noms, una nació estrangera o elements descontrolats de la seguretat de l’Estat», va apuntar el dirigent.

Referent a això, Manos Limpias assenyala que «l’enrenou aixecat per aquestes manifestacions» va fer que Rufián formulés «una coartada» a través del seu compte oficial de Twitter, en què va manifestar que això era una interpretació personal que havia fet després d’escoltar la directora del CNI.

Vulneració del secret professional

Per al sindicat, no obstant, Rufián hauria mirat únicament «de desmarcar-se de la revelació que va fer vulnerant davant els mitjans el secret professional». En concret, consideren que hauria incorregut en el delicte de revelació de secrets tipificat a l’article 417 del Codi Penal.

Notícies relacionades

Aquest article estableix que l’autoritat o funcionari públic que revelés secrets o informacions dels quals tingui coneixement per raó del seu ofici o càrrec i que no hagin de ser divulgats incorrerà en la pena de multa de 12 a 18 mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps d’un a tres anys.

Addicionalment, Manos Limpias sol·licita que entre les diligències a practicar, amb independència de les que la fiscalia sol·liciti oportunes, es declarin secretes les actuacions i obtingui de la Secretaria de la Comissió de Secrets Oficials exclusivament la part de l’acta en la qual Esteban s’hauria referit a Sánchez i a Robles i a la infecció amb Pegasus dels seus mòbils.