Espionatge amb Pegasus

Podem i ERC veuen «insuficient» la destitució de la directora del CNI i apunten a Robles

Les dues formacions reclamen la desclassificació de la informació i una comissió d’investigació al Congrés

Podem i ERC veuen «insuficient» la destitució de la directora del CNI i apunten a Robles

EFE / JUAN CARLOS HIDALGO

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La destitució de la directora del Centre Nacional d’Intel·ligència, Paz Esteban, no és suficient perquè Podem, ERC i la resta de socis de l’Executiu donin per tancada la crisi de Pegasus. Tant els morats com els republicans catalans afirmen que la responsabilitat de l’espionatge a més de 60 líders de l’independentisme català i basc, a més de l’error que va permetre la intervenció dels mòbils de Pedro Sánchez i de Margarita Robles, recau sobre aquesta última, la ministra de Defensa.

«Em sembla lògic que, en un país on el mateix Govern reconeix que s’ha espiat de manera il·legal el mòbil del president, de la ministra de Defensa i potser de més membres del gabinet, la màxima del CNI assumeixi responsabilitats si això se li va passar», ha dit el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, sobre el cessament d’Esteban. I, poc després, ha afegit que hi ha «situacions polítiques insostenibles», amb referència a la mateixa Robles. Tot i així, el diputat català ha posat en dubte que Sánchez deixi caure la ministra que «representa la dreta moderada d’aquest país».

Notícies relacionades

Tampoc no és suficient per a Unides Podem. El portaveu dels morats, Pablo Echenique, ha deixat entreveure que encara hi ha «responsabilitats polítiques» per assumir i tot seguit ha remarcat que aquestes responsabilitats «no es deleguen». És a dir, que el cessament de la directora del CNI no pot servir per tapar qui és la màxima responsable d’aquest organisme, Robles.

Els dos dirigents han coincidit a assenyalar el camí que ha de seguir l’Executiu de coalició per reparar aquesta crisi. Primer, han dit, ha de desclassificar els documents que es van presentar als portaveus dels diferents partits en la comissió de secrets oficials dijous passat. Aquesta petició ja la va traslladar el mateix Echenique al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, a la sortida de la reunió. A més, reclamen la posada en marxa d’una comissió d’investigació al Congrés per aclarir els fets. Finalment, el dirigent morat ha recalcat la necessitat de reactivar la reforma de la llei mordassa i de la llei de secrets oficials.