Negociacions precongressuals a JxCat

Turull i Borràs arriben a un acord per dirigir Junts

  • Borràs tindrà més poder com a presidenta del partit i es reforça la comissió permanent

  • El pacte s’ha forjat de matinada, poques hores abans del final del termini per presentar candidatures

Jordi Turull i Laura Borràs.

Jordi Turull i Laura Borràs. / TWITTER JORDI TURULL

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

A poques hores del límit per presentar candidatures a la presidència i la secretaria general de Junts per Catalunya, els dos principals protagonistes de les negociacions per pilotar la nova etapa del partit fundat per l’expresident Carles Puigdemont han arribat a un acord. Jordi Turull, exconseller, i Laura Borràs, presidenta del Parlament, dirigiran la formació, de tal manera que hi haurà una única llista de direcció presentada davant els militants, tret de sorpreses, de cara al conclave del 4 de juny. Ha sigut un acord de matinada que dona més poder a la presidència del partit, que exercirà Borràs.

Segons ha avançat ‘La Vanguardia’ i ha confirmat EL PERIÓDICO de fonts de la direcció, es tracta d’un pacte in extremis que es basa en un repartiment de poder, a l’espera de concretar els noms de la resta de l’equip. L’acord s’ha tancat la matinada de dilluns a dimarts, i comportarà reforçar la comissió permanent –el nucli dur de direcció– que pilotarà la formació en el dia a dia, mentre que l’executiva es reunirà periòdicament. La permanent la formaran amb tota probabilitat Turull, Borràs, Jordi Puigneró –vicepresident del Govern– i els portaveus al Parlament i el Congrés així com el secretari d’organització que s’esculli al conclave del 4 de juny.

Competències reforçades per a la presidenta

Si es confirma l’acord i es manté l’actual arquitectura de càrrecs, Borràs –amb competències reforçades com a presidenta del partit, com va suggerir Puigdemont en el seu adeu al càrrec– l’acompanyaran quatre vicepresidents del partit. I l’executiva tindrà 21 membres, a més del secretari general –Turull–, el d’organització i el de finances.

Notícies relacionades

El pacte suposa evitar un enfrontament en dues llistes, que els militants haurien hagut de votar en el conclave del 4 de juny. Ara la llista única –tret que es presenti alguna altra proposta, una cosa improbable, entre les bases– serà ratificada. Turull ha rebut el reconeixement recent d’un manifest de nombrosos consellers, dirigents, càrrecs territorials i ex presos del procés com Josep Rull i Joaquim Forn. El text reclamava que Borràs també fos elevada a la presidència. Però ella ha reivindicat durant aquests dies que el seu pes com a presidenta del Parlament tingués un reflex a l’organigrama de poder del partit, i ha reclamat també que es debatés sobre el projecte polític de Junts.

Borràs i Turull tenen procedències polítiques molt dispars: ella entra en política de la mà dels fets del 2017 i amb una carrera intensa de càrrecs al Govern, en la candidatura de les eleccions generals i després en les catalanes, reivindicant sempre la seva condició d’independent. Ell procedeix de les joventuts de Convergència, de CiU, on va escalar en l’escalafó de càrrecs fins a dirigir el grup parlamentari, i accedir a la conselleria de Presidència. Després va passar al PDECat i a Junts, sent un home d’aparell i d’ordre. Tots dos reivindiquen no renunciar a la unilateralitat i a un nou enfrontament amb l’Estat per aconseguir la independència. El com executar-ho ja és una altra qüestió, que formarà part de la segona sessió del congrés, la destinada a les ponències política i organitzativa.