Jocs d’hivern del 2030

Catalunya estudia presentar una candidatura olímpica sense l’Aragó

Catalunya estudia presentar una candidatura olímpica sense l’Aragó

CAPTURA VÍDEO LA MASELLA

1
Es llegeix en minuts

La Generalitat de Catalunya no descarta presentar una candidatura en solitari del Pirineu català per acollir els Jocs Olímpics d’Hivern de 2030 si el Govern d’Aragó finalment no s’afegeix al projecte.

En declaracions a RAC-1, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat que la proposta de la Generalitat continua sent una «candidatura col·laborativa» amb Aragó perquè «té avantatges», però si el Govern aragonès continua posant «tantes pegues» Catalunya igualment podria «presentar candidatura».

«Ens hem guanyat la plaça de poder optar. Ningú té dret a espatllar-ho», ha remarcat Vilagrà, que ha evitat «avançar esdeveniments» perquè abans vol aprofitar les opcions de presentar una candidatura conjunta amb Aragó. Segons Vilagrà, Catalunya es «mereix poder presentar la candidatura olímpica» i sempre ha «plantejat la col·laboració amb altres territoris», per la qual cosa encara espera que «tothom sigui responsable i treballi en positiu».

L’espionatge

Notícies relacionades

D’altra banda, sobre la polèmica per l’espionatge polític a independentistes i al president de la Generalitat,Pere Aragonès, ha dit que desconeix si el Govern té previst destituir la directora del CNI, Paz Esteban. «Oficialment no en sabem res», ha assegurat Vilagrà, que ha exigit «explicacions, transparència i assumpció de responsabilitats» per «arribar fins al final» en l’esclariment d’aquest cas i permetre que «tota la ciutadania sàpigui què ha passat».

Segons Vilagrà, «cal veure» si la directora del CNI és realment «la responsable final» d’aquest cas d’espionatge o si hi ha altres càrrecs superiors implicats. «Volem que se sàpiga tot», ha recalcat la consellera, que ha instat el Govern espanyol a «no emparar-se en una llei franquista» de protecció de secrets oficials que «ho permet tot» i ha reclamat que la conversa que han de mantenir el president del Govern, Pedro Sánchez, i Aragonès es produeixi «al més aviat possible».