Espionatge

ERC sotmet a examen el paper de Yolanda Díaz en el Govern arran del cas Pegasus

La relació entre els republicans i la vicepresidenta segona del Govern va quedar minvada després de les negociacions de la reforma laboral i el partit català prestarà una atenció especial a la seva posició en el cas d’espionatge

ERC sotmet a examen el paper de Yolanda Díaz en el Govern arran del cas Pegasus
5
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas
Miguel Ángel Rodríguez

L’ultimàtum d’ERC al Govern després de desvelar-se l’espionatge de líders independentistes en l’anomenat cas Pegasus no només posa a prova la relació del PSOE amb un dels seus socis principals. Aquesta denúncia suposa també un examen a Yolanda Díaz per part dels republicans, que són –almenys sobre el paper– una de les forces que més afinitat política guarden amb l’espai ocupat ara per Unides Podem. El partit català observa aquests dies amb expectació els pròxims passos de la vicepresidenta segona del Govern, que fins al moment ha evitat exigir responsabilitats per aquest assumpte. 

Des que va arribar a la Vicepresidència Segona del Govern i va ser assenyalada com a candidata, la també ministra de Treball ha optat per rebaixar la tensió dins de l’Executiu, adoptant posicions allunyades en molts casos de les tesis de Podem, que ha mantingut un perfil més dur cap a l’ala socialista. Les tensions entre el partit i la futura candidata és patent: si els morats no dubten a criticar amb duresa el PSOE, Díaz prioritza la convivència de les dues forces. En alguna ocasió ha arribat a demanar «cuidar la coalició», unes paraules interpretades com un missatge dirigit al partit d’Ione Belarra

El seu afany per presentar-se com una figura transversal, capaç d’arribar a consensos i arribar a acords concrets, ha trencat, no obstant, la confiança d’Esquerra, una de les forces que més sintonitza amb l’espai a l’esquerra del PSOE, i imprescindible per a l’acció de Govern. Els republicans observen la dirigent entre l’expectació i l’escepticisme, i expressen els seus dubtes sobre el paper que exerceix dins del Consell de Ministres. 

La reforma laboral, un abans i un després

El punt d’inflexió entre el partit de Pere Aragonés i Yolanda Díaz va ser la negociació de la reforma laboral, segons admeten fonts del partit independentista. Els republicans van rebre amb sorpresa el rebuig del Ministeri de Treball a introduir canvis a la redacció del decret, justificat que qualsevol alteració podria implicar la sortida de l’acord de la CEOE. Els 13 diputats d’ERC van respondre votant ‘no’ a la reforma laboral, i a punt van estar de tirar per terra la mesura estrella de la titular de Treball, que finalment va veure aprovat el text gràcies a l’error d’un diputat del PP. El partit català no oculta el malestar, encara latent, que va despertar aquest episodi. Els recels continuen sobre el paper que juga la vicepresidenta dins de l’Executiu.

Aquests dubtes han quedat patents en l’episodi d’espionatge a líders independentistes, que ha tensionat la relació entre ERC i el Govern. Segons admeten fonts ben situades en la formació, no coneixen exactament quina és la postura de Díaz sobre aquest punt, i en aquesta ocasió han optat per acudir directament al partit Podem, conscients que els morats brindarien el seu recolzament sense embuts en aquesta causa. És a ells a qui van recórrer per pressionar els socialistes i forçar-los a donar explicacions en una declaració conjunta aquest dimarts al Congrés dels Diputats, en la qual no només s’exigien responsabilitats polítiques, sinó que apuntava directament la ministra de Defensa, Margarita Robles, com a responsable última del cas d’espionatge, per dependre el CNI del seu departament. 

Mentre el suport dels morats és ferri, ERC observa amb una atenció especial Yolanda Díaz, que en les últimes hores ha tancat files amb la tasca de l’Executiu. «El Govern està treballant en una comissió d’investigació interna», va assenyalar aquest dimarts demanant prudència abans de precipitar unes exigències que sí que han llançat els morats: «Seria bo que coneguem primer l’abast dels fets i després arribem a conclusions», va defensar Díaz.

Des de l’entorn de la vicepresidenta asseguren que la implicació de la dirigent és total i que aquest cap de setmana les negociacions van ser contínues amb el ministre de Presidència, Félix Bolaños, que va viatjar d’urgència a Catalunya per sufocar l’incendi. En les hores prèvies a aquest viatge, tots dos van mantenir obert un canal de comunicació per dissenyar la resposta de l’Executiu a aquest cas, segons apunten fonts coneixedores, que també assenyalen que la dirigent va arribar a parlar amb Pedro Sánchez d’aquest assumpte.

A ERC consideren que la postura que adopti dins del Consell de Ministres respecte al cas d’espionatge serà clau a l’hora d’establir futures relacions polítiques amb l’espai que lideri. La falta de posicions nítides de la dirigent genera certa desconfiança entre els republicans, que no saben si podran comptar amb el recolzament de la futura candidata en qüestions que consideren clau i que sí que coincidien amb el seu predecessor, Pablo Iglesias. La petició d’un referèndum d’autodeterminació emergeix com un clar exemple d’una de les tesis que Iglesias va defensar sense mitges tintes i sobre la qual Díaz encara no s’ha pronunciat amb claredat, una cosa que haurà de fer de cara a les pròximes generals. 

Podem marquen distàncies

A les files d’Unides Podem no sorprèn l’enuig d’ERC amb la vicepresidenta que és latent des de fa mesos en les declaracions dels portaveus republicans. No obstant, fonts del partit morat afirmen que la seva formació treballarà per aclarir tots els fets i depurar responsabilitats. 

El portaveu en el Congrés, Pablo Echenique, va assegurar aquest dimarts que han tingut converses al si del Govern amb el PSOE per traslladar-los la seva «preocupació», tot i que ha evitat revelar el contingut d’aquestes. «És urgent que es donin les explicacions, és urgent que es portin a terme les investigacions pertinents i nosaltres pensem que s’ha d’assumir responsabilitats polítiques quan se sàpiga qui va donar l’ordre, qui sabia d’això, qui ho va promoure o qui va mirar cap a una altra banda», va sentenciar. 

Notícies relacionades

Aquesta contundència contrasta amb la defensa per part de Díaz que l’Executiu està tractant l’assumpte «amb moltíssim rigor i serietat». L’actitud de la vicepresidenta, amb un perfil molt menys combatiu en l’Executiu que el de la resta de dirigents d’Unides Podem, s’ha posat en evidència en diverses ocasions en les últimes setmanes. L’últim, amb motiu del reial decret anunciat pel Govern per dotar de transparència la Casa Reial. Mentre Podem ha denunciat que no ha sigut informat i ha demanat retirar la inviolabilitat del monarca, Díaz ho va valorar positivament veient-ho com «un pas» important cap a la transparència. 

Des de fa temps, Podem atribueix aquest comportament a la projecció de Díaz com a líder de l’espai de l’esquerra i a un intent d’evitar entrar en grans polèmiques per conservar el seu capital polític.