Viatge a Ucraïna

Sánchez es declara «commogut» al veure la matança russa a Borodianka

  • El cap de l’Executiu viatja amb la primera ministra danesa, la socialdemòcrata Mette Frederiksen, i després de la trobada els tres líders compareixeran conjuntament

  • Sánchez visita amb la seva homòloga danesa Borodianka, localitat pròxima a Kíiv, i denuncia l’«horror i les atrocitats de Putin»

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

El president del Govern ja és a Kíiv. Segons van informar fonts oficials de l’Executiu aquest dijous a les 8.32 hores, Pedro Sánchez acabava d’arribar a la capital ucraïnesa per entrevistar-se amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski. Amb ell hi viatjava la primera ministra de Dinamarca, la socialdemòcrata Mette Frederiksen. Tots dos van arribar amb tren procedents de Polònia. Després de la trobada, els tres mandataris compareixeran de manera conjunta davant els mitjans. Al llarg del dia, la Secretaria d’Estat de Comunicació oferirà més detalls sobre el desplaçament de Sánchez a Kíiv i la localitat pròxima de Borodianka (símbol de la matança russa), però el mateix Sánchez va tuitejar passades les 9.00 les primeres imatges de la seva arribada juntament amb Frederiksen, tot just un vídeo de 15 segons. Tots dos van ser rebuts per la vice primera ministra ucraïnesa per a la integració europea i euroatlàntica, Olga Stefanixina.

.

La Moncloa va informar dimarts passat que el viatge del president a la capital ucraïnesa, per mostrar a Zelenski la solidaritat i el compromís d’Espanya, seria ben aviat, i així ha sigut. Tot just 48 hores després de la confirmació, el cap de l’Executiu ha pogut arribar al país envaït per Rússia, enmig d’un fort dispositiu de seguretat, que explica per què no es van avançar en cap moment detalls del desplaçament. L’anunci es va produir després que dilluns el líder socialista ratifiqués que ben aviat es reobrirà l’Ambaixada espanyola a Kíiv, també com un senyal de proximitat al poble ucraïnès.

Després de la seva visita a Borodianka, el president es va declarar «commogut al comprovar l’horror i les atrocitats de la guerra de [Vladímir] Putin». «No deixarem sol el poble ucraïnès», va escriure a Twitter Sánchez, acompanyat de Frederiksen i Stefanixina durant el recorregut per la ciutat, devastada per l’ofensiva del Kremlin.

Sánchez va explicar aquest dimecres, després de la visita al centre d’acolliment de refugiats obert a Màlaga, que en la seva reunió amb Zelenski traslladaria el «compromís rotund i inequívoc» d’Espanya i de la Unió Europea amb Ucraïna, i que continuarà mantenint l’assistència humanitària i militar. També va remarcar que manifestaria al mandatari de l’ex república soviètica que farà tot el que estigui a les mans d’Espanya perquè es garanteixi «tard o d’hora, al més aviat possible, la pau a Ucraïna», informa Efe.

Notícies relacionades

El cap de l’Executiu també va informar que han arribat ja uns 134.000 refugiats ucraïnesos al nostre país, i d’aquests al voltant de 64.000 s’han acollit a l’ordre de protecció temporal. També va afirmar des de Màlaga que durant la primera setmana de març el sistema d’acollida d’Espanya disposava d’unes 6.000 places, «i avui està per sobre de les 24.000, de les quals, 18.000 de ja ocupades». Dels fugits d’Ucraïna, va detallar, el 72% són dones i el 37% menors de 18 anys. És a dir, que es tracta de «mares amb els seus fills, fonamentalment», perquè «els seus marits, pares i germans estan defensant el seu país». La mitjana d’edat és de 28 anys i són «gent molt capacitada, el 60% amb titulació superior universitària i el 20% amb títols de formació professional». Són quatre els centres d’acollida que hi ha oberts a Espanya: a Madrid, Barcelona, Alacant i Màlaga.

Sánchez arriba a Kíiv un dia després que ho fes el president del Consell Europeu, Charles Michel. El dirigent belga va prometre que la UE farà «tot el possible» perquè Ucraïna guanyi la guerra i va defensar més sancions energètiques, incloent el petroli i el gas russos, informa Efe. Abans que Michel, van viatjar fins a Ucraïna la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, l’alt representant, Josep Borrell, i la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola. També hi han estat el ‘premier’ britànic, Boris Johnson; els presidents de Polònia i dels tres països bàltics (Estònia, Letònia i Lituània); els primers ministres de Polònia, la República Txeca i Eslovènia (que van viatjar junts); el ‘premier’ d’Eslovàquia, Eduard Heger, i el canceller d’Àustria, Karl Nehammer.