Crims de guerra

Espanya enviarà guàrdies civils i policies a Ucraïna

Desplegarà experts en criminalística, explosius i atacs nuclears, químics i biològics

Espanya enviarà guàrdies civils i policies a Ucraïna

VALERIA FERRARO\EFE VIDEO EFEEPA Oleg Petrasyuk

2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Experts en criminalística de la policia i la Guàrdia Civil aniran a Ucraïna per ajudar en la investigació dels crims de guerra suposadament comesos per Rússia durant la seva invasió, i dels quals van sorgint cada cop més evidències. Amb un comunicat oficial, el Ministeri de l’Interior ha confirmat aquesta tarda l’enviament, com va avançar aquest diari, després que el president del Govern, Pedro Sánchez, hagi visitat a Kíiv el seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Serà un Equip Especial de Suport (EPA) el que es desplegui a Ucraïna, i serà després de petició ucraïnesa, si bé els resultats de les seves investigacions seran comunicats al Tribunal Penal Internacional. L’EPA de policies i guàrdies civils estarà integrat per vuit especialistes a qui la Secretaria d’Estat d’Interior ja ha comunicat les seves instruccions: buscar proves de crims de guerra i de lesa humanitat «en el marc del dret internacional», explica Interior. Són matèria d’aquest tipus d’investigacions no només les matances: també el captiveri, les desaparicions forçades, la tortura i la violació, entre altres agressions a la població civil.

Unitats de la Policia Científica cediran experts per aquesta iniciativa. Però no només la policia forense anirà a Ucraïna: també experts en desactivació d’explosius (TEDAX). L’ús de trampes explosives o IED s’ha generalitzat a les zones abandonades per l’Exèrcit rus, amb mines i detonadors amagats de vegades sota els cadàvers o en zones d’acumulació de cossos, segons precaucions difoses a les seves forces pel Ministeri de Defensa d’Ucraïna ja fa tres setmanes.

Als policies d’unitats de criminalística i els TEDAX els acompanyarà també una petita representació tècnica d’experts en NRBQ, o incidents nuclears, radiològics, biològics i químics.

Disposició del Govern

Disposició del GovernEl 12 d’abril, fonts del Ministeri de l’Interior confirmaven a aquest diari la disposició del departament a enviar policies i guàrdies civils a la zona de guerra per investigar els crims de la invasió.

Notícies relacionades

Les tasques que faran els agents de les forces policials espanyoles a Ucraïna està contingut en la instrucció 6/2022 de la Secretaria d’Estat de Seguretat, que va ser dictada aquest dimecres. L’EPA es va constituir el 2006, quan el Govern de Zapatero va preveure la possibilitat que altres estats demanessin ajuda d’investigació criminal a Espanya. Es tracta d’una iniciativa filla de les experiències de grans atacs terroristes sorgides de l’11-S.

En l’actualitat, l’EPA mixt d’Interior també té entre els seus àmbits d’interès escenaris que poden donar lloc a la comissió de delictes greus que vulnerin els drets humans i violacions del dret internacional humanitari, l’esclariment dels quals pot excedir en molts casos les capacitats de les institucions pròpies dels estats afectats o implicats, segons indica la instrucció.