Fins a final de mes

Una recusació sense aparences de prosperar retarda la resolució dels recursos contra els indults del procés

  • Un col·lectiu que va demanar la mesura de gràcia mira d’apartar l’última magistrada que va arribar a la Sala

  • A la iniciativa, que ara s’aplica de manera restrictiva, ni tan sols hi donen suport la resta de sol·licitants

zentauroepp46933712 presos hablando190212103204

zentauroepp46933712 presos hablando190212103204 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els temps de la Sala del Contenciós del Tribunal Suprem no són els mateixos que els de la Sala Penal, als quals s’està més acostumat, però la revisió dels indults del procés, que semblava que quedava conclosa el 20 de gener, quan es va negar legitimació als partits i la resta de recurrents per impugnar-los, s’està allargant més de l’esperat. Ara tornaran a retardar-se almenys fins a final de mes amb la recusació d’una magistrada amb escasses aparences de prosperar per part d’una de les associacions que va demanar al Govern la mesura de gràcia, assenyalen a EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal.

Es tracta de la Fundació Catalana de L’Esplai (Fundesplai), que va instar l’indult de Jordi Turull –un dels seus directors entre el 2003 i el 2010– i que, segons fonts jurídiques, està personada en cinc dels expedients relatius a la mesura de gràcia concedida als líders independentistes condemnats pel procés.

Canvi de sensibilitat

El col·lectiu ha recusat l’última magistrada en incorporar-se a la Secció Cinquena, Inés Huerta, a la qual es pressuposa una sensibilitat conservadora, perquè va participar en la Junta Electoral Central que va retirar l’escó als condemnats per sedició que eren diputats.

Huerta es va incorporar al tribunal que resoldrà els recursos de súplica o reposició amb què els recurrents miren d’aixecar el veto que se’ls va imposar al gener quan la seva antecessora, Ángeles Huet, es va incorporar a la sala d’admissió del Contenciós, en una rotació que a la Sala Tercera es produeix cada sis mesos per tanda.

Poc futur

Fonts de l’alt tribunal neguen aparences de prosperar a la iniciativa pel motiu al·legat i pel caràcter restrictiu amb què s’estan abordant les recusacions en els últims temps, sobretot des que el Tribunal Constitucional va descartar de ple les últimes presentades contra Enrique Arnaldo i Concepción Espejel, un camí idèntic al que es va seguir amb l’últim intent de l’expresident català Carles Puigdemont d’apartar l’instructor del procés, Pablo Llarena.

A més, ni tan sols compta amb el recolzament dels altres sol·licitants dels indults dels condemnats. L’advocat Francesc Jufresa, que va ser el primer en fer el pas de sol·licitar l’indult, ha informat en contra de l’incident. Es preveu que la recusació es resolgui en els primers dies després de Setmana Santa.

Notícies relacionades

El president de la Secció Cinquena, Segundo Menéndez, ja no intervindrà, perquè s’ha jubilat el dia 15. Al seu lloc entrarà a la Secció el magistrat Ángel Arozamena, que també es considera de sensibilitat progressista, per la qual cosa el canvi de majories al tribunal només obeirà al relleu entre les magistrades Huet per Huerta.

Aquest canvi pot significar revocar la decisió adoptada al gener, ja que la no-legitimació dels recurrents es va adoptar per tres vots a dos: Menéndez, Huet i Octavio Herrero, que assumiran la presidència de la Sala després de la marxa del primer, contra Wenceslao Olea i Fernando Román, que van subscriure vots particulars i a la posició dels quals es creu que podria afegir-se Huerta.