Investigació

Delgado va utilitzar muntatges de l’extrema dreta per apartar el fiscal del cas Tàndem-Villarejo

La fiscal general de l’Estat es va recolzar en el partit Vox i en l’associació Αcodap, que dirigeix un jutge expulsat de la carrera, per simular una investigació sobre Ignacio Stampa durant nou mesos

Delgado va utilitzar muntatges de l’extrema dreta per apartar el fiscal del cas Tàndem-Villarejo
6
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Dimarts passat, 12 d’abril, el portal Acodap (Associació contra la Corrupció i en defensa de l’Acció Pública) va publicar una presumpta notícia titulada així: ‘¡¡¡Notícia bomba!!! Zapatero i Dolores Delgado imputats per l’Audiència Nacional’. La falsedat pretenia sostenir-se en un escrit de denúncia presentada per l’esmentada entitat –regentada per l’exjutge expulsat de la carrera judicial pel delicte de prevaricació Fernando Presencia– admès a tràmit pel jutjat número 6 de l’Audiència Nacional i cursat a la fiscalia per informar. El dimecres 13, el jutge a càrrec, Joaquín Gadea, després de rebre un escrit de la Fiscalia Anticorrupció, arxivava la denúncia «per no tenir un mínim suport i recolzament en element o principi de prova» i per la «barroera composició d’unes cartes» en què es parlava de presumptes comptes bancaris de la fiscal general de l’Estat en una entitat financera panamenya a què, segons l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero, es farien transferències de 150.000 euros fins a completar 3 milions. Segons el jutge, «no es podia descartar la possibilitat d’una documentació creada expressament per al fet que es denuncia». I cursava al jutjat degà de Talavera de la Reina (Toledo), domicili de l’associació, les actuacions per a una «ulterior actuació en ordre a investigar el possible caràcter espuri d’aquestes». 

Quan fou mort el combregaren. 

Ves per on, la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, es va servir de l’Acodap quan va interessar al seu pla –concebut quan era ministra de Justícia del Govern de Pedro Sánchez– per apartar el fiscal Ignacio Stampa de la investigació del cas Tàndem-Villarejo.  

Precisament, una denúncia d’aquesta associació, sense cap fonament, va ser invocada pel fiscal en cap de la secretaria tècnica, Álvaro García, per prorrogar unes diligències d’investigació, després que el seu fiscal instructor, Carlos Ruiz de Alegría, va proposar el 5 i el 23 d’octubre del 2020 l’arxivament per tractar-se d’un muntatge sense proves. 

La denúncia de l’Acodap plovia sobre mullat. 

Perquè la Fiscalia General de l’Estat va cursar el juliol del 2020 a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid una denúncia del partit ultradretà Vox contra el fiscal del cas Tàndem-Villarejo, Ignacio Stampa, recolzada en retalls de diaris en què l’esmentat fiscal, i el seu company Miguel Serrano, apareixien com a presumptes autors de filtracions del sumari. En aquests retalls es recollien articles d’una periodista anomenada María Montero. 

La fiscalia va donar instruccions d’investigar el fiscal Stampa perquè els altres possibles autors, afirmava, ja estaven sota investigació judicial, cosa que era inveraç.  

L’interès de la FGE era mantenir vives les diligències com a mínim fins després del 27 d’octubre del 2020, data en què el Consell Fiscal, òrgan assessor de la fiscal general, resolia l’adjudicació de vuit places fixes a la Fiscalia Anticorrupció. A una d’aquestes aspirava Stampa, que estava en comissió de serveis després de tres anys i mig. El fiscal, amb una investigació a sobre, estava en condicions de clar desavantatge respecte als altres candidats. 

El fiscal instructor de les diligències al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, el tinent fiscal Carlos Ruiz de Alegría, va proposar el 5 d’octubre del 2020 –després d’investigar quatre mesos– arxivar les diligències al descobrir el muntatge contra Stampa. Però Álvaro García, mà dreta de Delgado, va sol·licitar al fiscal Alegría fer més diligències. El 23 d’octubre, després de fer-les, va tornar a proposar l’arxivament contundent de les actuacions. 

El registre

El 24 d’octubre del 2020, el fiscal Stampa i un equip de policies van fer una entrada i registre a la cel·la de l’excomissari José Villarejo, a la presó d’Estremera. Tenien dades, procedents d’escoltes, que Villarejo, un soci seu a la presó –l’advocat Alfonso Pazos, en segon grau penitenciari– i la periodista María Montero, denunciant de Stampa, segons les quals mantenien una connexió per difondre informació del sumari i atribuir-ne la responsabilitat als fiscals.  

Els fiscals Stampa i Serrano, després de diverses diligències, van demanar al jutge Manuel García Castellón citar a declarar María Montero en qualitat d’imputada per col·laborar amb l’organització criminal de Villarejo,  

Divuit mesos després l’esmentada citació està pendent del jutge. 

Però l’entrada a la cel·la de Villarejo va tenir conseqüències. Vet aquí que abans de la celebració del Consell Fiscal que s’havia de pronunciar, el 27 d’octubre, sobre les places fixes a la Fiscalia Anticorrupció, l’Acodap va enviar el 26 d’octubre del 2020 a les 20.14 hores (segell del Registre General de la Fiscalia General de l’Estat de les 10.19 hores del 27 d’octubre del 2020) un nou escrit. 

«L’Acodap, liderada per l’exjutge degà de Talavera de la Reina Fernando Presencia, actuant en el seu propi nom i en defensa de la seva associada, la periodista María Montero Clemente, formula denúncia contra el fiscal Ignacio Stampa Fuente per considerar que els fets que ens ha posat en coneixement mitjançant una missiva podrien ser constitutius d’un acte de represàlia relativa a la protecció de persones que informin sobre infraccions del Dret de la Unió...». El 28 octubre, Presencia cursava la denúncia també a la Inspecció Fiscal. 

Al seu torn, el 29 d’octubre María Montero escrivia a la FGE ampliant la seva denúncia «individualment, emparada en dies previs [26 d’octubre] per l’Associació Acodap». 

Al corrent

Tot i que la fiscal general de l’Estat ha assegurat al Consell Fiscal no haver tingut cap intervenció en les diligències contra Stampa, l’1 de novembre del 2020 va demostrar estar al corrent de la nova denúncia sobre la qual el fiscal en cap de la secretaria tècnica, Álvaro García, encara no havia sol·licitat –sense cap autoritat per requerir-les– diligències al fiscal instructor Carlos Ruiz de Alegría. 

Al preguntar-l’hi per què la FGE no va comunicar al Consell Fiscal del 27 d’octubre del 2020 –que va resoldre no adjudicar la plaça fixa a Stampa– que hi havia propostes d’arxivament, Dolores Delgado va respondre: «Les diligències obertes contra el senyor Stampa continuen vigents fins que s’esgoti la investigació, que podria estar pendent de noves actuacions».

Delgado, doncs, advertia sobre «noves actuacions» un mes abans que les esmentades actuacions fossin sol·licitades per Álvaro García al fiscal Ruiz de Alegría. Aquesta petició va tenir lloc el 2 de desembre del 2020. 

La Fiscalia General de l’Estat, el fiscal en cap de la Inspecció Fiscal, Fausto Cartagena, i el fiscal instructor Ruiz de Alegría tenien constància que tant María Montero com l’Acodap anaven juntes i es retroalimentaven.  

El 10 de novembre del 2020, Álvaro García beneïa la decisió d’acumular a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid la nova denúncia «formulada per l’Acodap en defensa de la seva associada María Montero contra el fiscal Ignacio Stampa».  

El 20 de novembre del 2020, Ruiz de Alegría donava per «rebudes les dues últimes denúncies presentades per l’Acodap en nom de María Montero i la segona, directament d’aquesta». I advertia després de llegir el contingut: «Incorporin-se a les presents diligències d’investigació, sense perjudici de la nul·la rellevància que tenen a efectes de modificar la valoració que ja vam explicitar en els dos informes d’arxivament [del 5 i el 23 d’octubre] de les actuacions que consten a les diligències».  

Perquè l’instructor, segons va manifestar a El Periódico de Catalunya, va considerar completament inconsistents aquests escrits en què es refregien totes les denúncies anteriors. 

Reacció de l’Associació de Fiscals

La presidenta de l’Associació de Fiscals, Cristina Dexeus, va explicar que «més enllà de la professionalitat de Stampa hi havia una pressió mediàtica que hem considerat que s’havia de tallar». Va recolzar la denegació de la plaça a Stampa «pel fet que hi hagués soroll mediàtic, en part impulsat per les parts, vam pensar que podia perjudicar l’aparença d’imparcialitat i la mateixa causa».

Notícies relacionades

Un any després, el novembre del 2021, l’Associació de Fiscals va dir sentir-se enganyada i va demanar la dimissió de Dolores Delgado.

Quant a Vox, després de provocar el muntatge contra Stampa utilitzat per la fiscal general de l’Estat, Macarena Olona la va acusar, el novembre del 2021, de fer «maniobres malintencionades» per apartar l’esmentat fiscal del cas Tàndem-Villarejo.