Contractes amb l’ajuntament

Les claus per entendre l’estafa de les mascaretes a Madrid

  • Dos empresaris, a través del cosí de Martínez-Almeida, van arribar a rebre 6 milions d’euros i ara estan acusats de tres delictes

Les claus per entendre l’estafa de les mascaretes a Madrid
4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Al començament de la pandèmia, quan el nombre de morts per coronavirus arribava a la seva xifra rècord, es gestava a Madrid el ‘pelotazo’ de les mascaretes. Dos empresaris van cobrar comissions pròximes als sis milions d’euros a través de contractes amb l’ajuntament de la capital. Els moviments de grans quantitats de diners van alertar la Fiscalia Anticorrupció, la querella de la qual ha sigut acceptada pels tribunals.

¿Qui en són els protagonistes?

  • Luis Medina, fill del duc de Feria –ja traspassat– i de la model Naty Abascal, és un dels empresaris que va firmar un contracte amb l’Ajuntament de Madrid pel qual va rebre una comissió pròxima al milió de dòlars. La investigació de la Fiscalia Anticorrupció afirma que va ser ell que va contactar amb el consistori a través del cosí de l’alcalde.
  • Alberto Luceño és el segon empresari que va arribar a acords amb l’ajuntament, presentant-se com a agent exclusiu amb fàbriques a la seva disposició a la Xina per accedir als productes, que llavors escassejaven en el mercat internacional. Va rebre gairebé 5 milions de dòlars en comissions.
  • Carlos Martínez-Almeida és el cosí de l’alcalde José Luis Martínez-Almeida. Llicenciat en Dret per la Universitat Complutense de Madrid, té un despatx d’advocats, Martínez-Almeida Abogados. Presumptament, va ser qui va posar en contacte els dos empresaris amb els responsables de compres de l’ajuntament.
  • Elena Collado és la coordinadora general de Pressupostos i Recursos Humans de l’Ajuntament de Madrid des del 2019 i l’encarregada de negociar els contractes amb Medina i Luceño. Sempre vinculada al PP, va ser secretària d’estat de Funció Pública a les ordres de l’exministre d’Hisenda Cristóbal Montoro.
  • José Luis Martínez-Almeida, l’alcalde Madrid, assegura desconèixer què ha passat, malgrat que va mantenir una trucada amb un dels empresaris.

¿Quins van ser els fets?

El març del 2020, dies abans que el Govern declarés l’estat d’alarma, els empresaris Luis Media i Alberto Luceño van contactar amb la responsable de compres de l’Ajuntament de Madrid, Elena Collado. Havien arribat fins a ella a través de Carlos Martínez-Almeida, el cosí de l’alcalde, José Luis Martínez Almeida. Es van presentar com a «agents exclusius» de diferents fàbriques de mascaretes a la Xina i van oferir la venda de material sanitari.

El 24 de març, amb les dades de coronavirus disparant-se, van firmar un contracte de prop de 12 milions d’euros amb l’Ajuntament de Madrid per subministrar mascaretes, testos per detectar la covid i guants. Una setmana després, tots dos van rebre d’un banc de Malàisia suculentes transferències. Medina va rebre 999.882 dòlars i Luceño, 2.999.880 dòlars. Aquest últim va rebre dues transferències més a l’abril per enviaments de material posteriors per un valor total que superava els 1.910.000 dòlars.

Tots dos es van lliurar a un frenètic ritme per gastar els diners. Medina es va comprar un iot i Luceño va pagar un pis a Pozuelo de Alarcón, tres rellotges Rolex i una desena de cotxes d’alta gamma.

¿De què se’ls acusa?

A l’observar els moviments de grans quantitats de diners van saltar les alarmes. La Fiscalia Anticorrupció va iniciar una investigació i va presentar una querella que ha sigut admesa pel jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid. Anticorrupció els acusa de tres delictes: estafa agreujada, falsedat en document mercantil i blanqueig de capitals.

El primer, el d’estafa agreujada, respon a les falsedats ofertes per Medina i Luceño al presentar-se com a «agents exclusius» de fàbriques xineses. La investigació de la Fiscalia ha demostrat que no era així. A més, van inflar el preu dels productes sanitaris i van ocultar que gran part era per a les seves comissions. L’ajuntament va pagar a 2 dòlars els guants, 0,38 cèntims per a l’empresa productora i 1,62 euros per a les comissions.

Al rebre les comissions, els dos empresaris van rebre peticions per part dels bancs perquè justifiquessin tals quantitats. En aquest cas, van entregar documents que els acreditaven com a agents exclusius d’aquestes empreses. No obstant, s’han demostrat falsos, cosa que els enfronta al delicte de falsedat en document mercantil. Finalment, se’ls acusa de blanqueig de capitals per l’intent d’ocultar les comissions mitjançant compres de productes de luxe.

¿Quina és la implicació d’Almeida?

L’alcalde de Madrid ha assegurat en tot moment que desconeix aquests fets. No obstant, el sumari de la causa que ha obert el jutjat d’Instrucció número 47 de Madrid recull uns missatges entre Luceño i Collado en els quals el primer afirma que Martínez-Almeida va parlar amb Medina: «Ja m’ha dit el Luis que li va trucar l’Almeida». L’alcalde ha reconegut aquest contacte, tot i que assegura que només va ser per agrair-li una donació de mascaretes que havien inclòs en el negoci.

«¿De debò he de dimitir per ser víctima d’un delicte?», ha arribat a dir l’alcalde en els últims dies davant les crítiques de l’oposició.