Entrevista

Begoña Villacís: «No m’he plantejat una moció, hi hauria d’haver raons de pes»

«Ser seriosos i garantistes cotitza a la baixa», diu la vicealcaldessa de Madrid amb referència al moviment contra Almeida que exigeix l’oposició a l’ajuntament

Begoña Villacís: «No m’he plantejat una moció, hi hauria d’haver raons de pes»
10
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Begoña Villacís (Madrid, 1977) té els vots per fer prosperar una moció de censura a l’Ajuntament de Madrid. Però, almenys per ara, nega taxativament aquesta possibilitat: «L’oposició està centrada a substituir aquest govern de coalició». La xerrada amb El Periódico de España, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari, té lloc dijous al migdia al seu despatx de Cibeles, on insisteix que es necessiten «raons poderoses» per trencar un govern.

Quan divendres va saltar a la llum el sumari del ‘pelotazo’ de les mascaretes que afecta el consistori i especialment l’alcalde, aquest diari reprèn la conversa amb la vicealcaldessa, que confirma que «ho està estudiant a fons». Fins aleshores, i amb la reserva que els esdeveniments van molt de pressa, afirma, aquesta és la seva posició.

¿El Govern de l’Ajuntament de Madrid es manté unit després del cas de les mascaretes?

Sí. Estem units, sempre ho hem estat. És veritat que som un govern de coalició amb dos partits, cada un amb lideratge. Ens tractem amb respecte i serietat. Ara també.

¿Continua confiant en l’alcalde o li passen factura els últims esdeveniments?

Hi ha hagut coses que, sincerament, no m’han agradat. I especialment en relació amb la comissió d’investigació sobre el presumpte espionatge. En el cas de les comissions, l’alcalde no està investigat. I és important ser objectiva. En política es fa moltes vegades ‘tabula rasa’. Intentar ser seriosos i garantistes cotitza a la baixa, perquè seria més fàcil presentar una moció de censura.

Amb l’espionatge dins del PP tinc la sensació, sense saber si realment n’hi va haver o no, que el PP ens ho posa molt difícil per entendre el que ha passat. Evita portar la seva gent a declarar i això és una falta de respecte; no cap a mi, sinó cap als madrilenys. El que sí que sabem és que hi ha hagut una temptativa que aquí hi podria haver hagut corrupció. I això és molt seriós. Tu pots dir que estàs a favor de la transparència i que no toleraràs casos de corrupció. Però ho has de demostrar. 

P. ¿I no li sembla censurable que el cosí de l’alcalde fos l’enllaç per a un ‘pelotazo’ d’aquestes dimensions en el pitjor moment de la pandèmia?

R. Amb la informació que tenim, no em sembla censurable. Per ser objectius. I per mi, que soc d’un altre partit polític, em seria més fàcil dir que al PP són amorals... Però és que en aquells temps nosaltres estàvem desesperats perquè no teníem mascaretes. Cada vegada que veia un policia local sense protecció... Això s’ha de viure-ho. No dormíem a la nit. ¿Què em sembla malament? Que el senyor Feijóo parli de tot menys de corrupció.

«Intentar ser seriosos i garantistes cotitza a la baixa, perquè seria més fàcil presentar una moció de censura»

Insisteixo. ¿No és compatible que l’alcalde no estigui imputat amb el sentiment d’indignació per les comissions milionàries de dos empresaris gràcies a un contacte que és família d’Almeida?

És clar que m’indigna. Em sembla una vergonya. El qualificatiu que vaig utilitzar el primer dia va ser «pocavergonya». I és la primera paraula que em va passar pel cap quan em vaig assabentar del rellotge de luxe, els cotxes, el iot... Amb tot el que ens va costar en aquell moment buscar els contractes, les mascaretes, amb la necessitat que hi havia... Aprofitar-se de la desesperació dels madrilenys i comprar un iot amb diners públics i amb aquesta desesperació és vergonyós. Per això ens hem personat com a ajuntament i com a funerària. Espero que aquest iot es torni a convertir en diners a la butxaca dels madrilenys.

I enmig d’aquest malestar que expressa i sabent que compta amb els vots de l’oposició, ¿en cap moment s’ha plantejat la moció de censura?

La veritat és que no. En aquest temps no he pensat en això. L’oposició està centrada a substituir aquest govern de coalició. Els que em demanen presentar una moció de censura no pensen si la situació té prou entitat per impulsar aquesta moció. Ho fan perquè no volen que governem nosaltres. No volen un govern de conservadors i liberals. Però per trencar un govern i fallar al teu pacte hi ha d’haver raons de pes. Nosaltres no som Mañueco. Nosaltres som decents. Ara recordo constantment García Egea, quan deia que estàvem conjuminant una moció de censura. Aquí té la prova i la realitat que som més seriosos que ells.

En menys de dos mesos ja ha dit públicament que el seu soci li va ocultar informació molt important i se’n va assabentar per la premsa. ¿Com ho porta, això?

Jo distingiria els dos casos. Allò de la comissió d’investigació sí que va ser... Quan ens vam assabentar que el PP –compte, perquè això no li va passar a l’ajuntament– estava fent una investigació sobre Isabel Díaz Ayuso a través de l’EMVS mentre Ciutadans tenia la vicepresidència d’aquesta empresa pública i diversos consellers, la situació era molt diferent. Hi ha contradiccions molt importants. Per això insisteixo que ajudaria molt que Feijóo cridés a files els seus companys.

¿Vostè creu que Feijóo hauria d’intervenir en aquest cas?

Sí. Si aspira a ser candidat a la presidència i lidera el PP, m’agradaria saber què pensa de la corrupció, de la transparència i com hi reacciona. I davant el primer cas que ha tingut davant, aquí a l’Ajuntament de Madrid, la possibilitat que s’estigui produint o s’hagi investigat una companya de partit... Jo esperaria més contundència o rotunditat. Ayuso tampoc vol venir, tot i que ho faria com a damnificada. Ella va donar la veu d’alarma. ¿Com se’n va assabentar? Perquè llavors sabríem què ha passat en aquest ajuntament i podríem netejar el nom de la institució. No hi ha un compromís real amb la transparència si després no volen comparèixer.

«Aprofitar-se de la desesperació dels madrilenys i comprar un iot amb diners públics és vergonyós»

Si les compareixences no prosperen i la comissió d’investigació queda buida, ¿donarà el cas també per tancat?

No. No donaré el cas per tancat i ja veurem com l’abordem, perquè jo vull saber el que ha passat aquí. Encara queden compareixents i alguns són molt interessants. He tornat a cridar i reclamar la presència de tots els que han dit que no. Els donarem una segona oportunitat perquè, si no venen, està clar que no volen explicar el que saben. Els hem donat totes les facilitats. Jo represento aquesta institució i també m’hi va l’honor.

És a dir, ¿garanteix que aquest Govern aguanta tal com està fins al maig de 2023?

Jo crec que sí. I ara ve la part més bonica, perquè fa tres anys que sembra i inverteix i estem començant a recollir resultats. Però sí que espero que no torni a sortir un cas com aquest... Necessitem tranquil·litat per governar. Cada vegada que veig l’esperpent del Govern d’Espanya i com uns opinen diferent dels altres... José Luis i jo discrepem en moltes coses, especialment en la part més social, tenim diferents pensaments, però també sabem parlar les coses i fer el millor per a Madrid. De vegades guanyen ells i de vegades, nosaltres. En matèria mediambiental, per exemple, no han tirat enrere la zona de baixes emissions perquè Ciutadans no ho permetrà. Tenim un govern equilibrat. 

Des d’aquesta setmana, Vox ja és oficialment un partit de Govern. Al final Mañueco només ha aconseguit canviar-los per un altre soci.

Un partit de Govern és molt dir. A Castella i Lleó tenen, per començar, un vicepresident sense funcions assignades. Vox ha entrat en el Govern només per dir-ho, no per governar. I és molt curiós perquè ha passat la mateixa setmana en què el PP s’ha atrevit a dir que són el partit que més s’assembla a Macron. A França, Macron s’enfronta a Le Pen. I a Espanya el PP està amb els qui representen Le Pen. Ens han substituït per Vox i em sembla un mal negoci. 

A més, ho han fet d’una manera tramposa i bruta. Mañueco va convocar eleccions partint de dues mentides: que volíem impulsar una moció de censura que ja vam votar en contra i que negociàvem els Pressupostos a la seva esquena, quan Paco Igea va demostrar amb un whatsap que no era cert. Són dues maneres de fer política. A Ciutadans, jo podria ser alcaldessa i soc una persona decent, m’agrada complir la meva paraula i la política no m’ha degradat.

«Jo podria ser alcaldessa i soc una persona decent, m’agrada complir la meva paraula i la política no m’ha degradat»

¿Serà la primera de moltes coalicions entre PP i Vox? 

Darrere dels partits hi ha persones que els voten i per a mi es mereixen tot el respecte. Però a Castella i Lleó han canviat totalment les dinàmiques amb aquest pacte. La violència intrafamiliar existeix perquè per descomptat que hi ha nens i persones grans agredides, però negar que les dones no tenim més possibilitats de ser agredides pel fet de ser dones és una estupidesa i un símptoma retrògrad. L’important no són els pactes, sinó els continguts dels pactes. Aquesta és la primera vegada que veurem a Espanya com es trenquen consensos i avenços. I a Europa, anar de la mà i tenir de companys als aliats de Le Pen, Bolsonaro i Salvini no és gens positiu. 

Dona per fet que el PP transigirà amb l’agenda ideològica de Vox.

És clar que sí. A mi m’agradaria pensar que no perquè vam escoltar les declaracions de Feijóo en les quals semblava que s’apartaria d’això. En realitat el PP ho té molt fàcil. Van optar per Vox en comptes de Ciutadans perquè el senyor García Egea deia que ells eren més fiables que nosaltres. Crec que està clar que no és veritat. A Andalusia, Vox no va recolzar els Pressupostos i a l’Ajuntament de Madrid ens fan el mandat irrespirable. 

La següent cita electoral és l’andalusa. ¿Ciutadans té opcions de sobreviure?

Les té. Sé que no estem en el nostre millor moment; jo no soc de les que posen un somriure i ja està. Quan els pols es fan forts, el centre pateix. Sempre ens ha passat. Però arribarà el moment en què es tornarà a demanar sensatesa i sentit comú. En aquests moments hem d’aguantar. El centre sobreviurà, ho hem vist a Castella i Lleó amb una llei electoral més adversa. És fonamental que aguantem en aquest canvi de cicle. Andalusia estarà millor amb Ciutadans i, si a la gent li ha agradat el que ha passat en aquesta legislatura, el que ha de fer és tornar a votar el mateix.

¿On es veu el 2023? Aquesta pregunta és recurrent.

A mi el que m’apassiona és la ciutat de Madrid i m’encanta la política local, la transformació de les ciutats, la política per al ciutadà... Però també soc conscient que necessitem un país en el qual el centre torni a marcar el debat. El PP i el PSOE són millors quan competeixen amb el centre. Jo seré on se’m necessiti.

Notícies relacionades

¿Quin és el llegat que deixarà aquest Govern de coalició a Madrid?

Per mi, un dels projectes més bonics i importants, i em sap greu que encara sigui tan desconegut, és el bosc metropolità. L’hem presentat a l’ONU. És la infraestructura verda més gran que es farà a Europa en la pròxima dècada. És un bosc de 75 quilòmetres que comença a envoltar la ciutat de Madrid. Ja portem 63 hectàrees i tenim una pàgina web en la qual es van comptant els arbres plantats. Em sembla meravellós. Sempre es juga per infraestructures grises, en canvi nosaltres hem apostat per això. Hem fet moltíssimes coses, entre les quals hi ha, per cert, el centre de refugiats més gran de tot Europa. L’anterior ajuntament va posar una pancarta a Cibeles, però nosaltres ja hem creat més places que ells en quatre anys. Qui digui que aquesta ciutat va malament, menteix. Aquesta ciutat està molt estimulada, creiem en la col·laboració publicoprivada, escoltem tots els sectors, estem molt en contacte amb l’hostaleria, amb les empreses d’innovació... Qualsevol que passegi per Madrid sap que està funcionant bé.