Reunió a Madrid

Marlaska i Elena parlen de vigilància transfronterera i de seguretat nuclear

Marlaska i Elena parlen de vigilància transfronterera i de seguretat nuclear

Ministerio del Interior

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Els dos màxims dirigents de la seguretat a Catalunya, el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, han mantingut aquest dimecres una reunió –qualificada d’ordinària per les dues parts– per fer seguiment del grau de compliment dels acords assolits pels dos departaments en la Junta de Seguretat de Catalunya, celebrada el novembre passat.

Entre els temes de conversa no s’ha inclòs l’augment de la plantilla dels Mossos, per ser ja un acord amb materialització en marxa. Sí que s’ha parlat d’assumptes relacionats a compartir la informació de les policies estatals i autonòmica entorn de la violència de gènere, l’actuació de la Protecció Civil a Catalunya i de l’abast de competència operativa dels agents rurals dedicats a la protecció del Medi Ambient.

En l’àmbit de la Protecció Civil, la delegació catalana ha acudit a Madrid amb una reivindicació tècnica per eixamplar l’àmbit del Pla Estatal de Protecció Civil per donar adequada cabuda als plans específics catalans en aquesta matèria. L’aspecte concret més rellevant del pla està relacionat amb el Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA), que preveu les actuacions en cas d’accident a les centrals nuclears de Vandellòs, unes de les quals està en procés de desmantellament.

La Generalitat aspira a participar en l’àmbit de direcció operativa del PENTA, ja que està implicada la Protecció Civil catalana. De l’assumpte es continuarà parlant en successives trobades.

Els dos dirigents d’Interior han avaluat l’estat de la col·laboració perquè els Mossos puguin realitzar tasques de vigilància transfronterera en el marc del Tractat de Schengen, com altres policies europees. El tema, un dels acords de l’última junta de Seguretat, serà tractat més a fons en una reunió de la Comissió Mixta dels dos departaments que, segons han acordat, ha de celebrar-se abans de l’estiu. No s’ha determinat encara si a Madrid o a Barcelona.

Notícies relacionades

A aquesta reunió està previst que porti el Ministeri de l’Interior un esbós de protocol que marqui la forma de participació dels Mossos en aquestes tasques fora del territori espanyol, fruit d’un dels acords més transcendents presos en la cita del novembre.

La reunió s’ha prolongat durant dues hores en un ambient «de màxima cordialitat», indiquen fonts ministerials.