Recurs a l’Audiència Nacional

La Generalitat defensa Junts en el ‘cas 3%’ i el desvincula de CDC

  • En el recurs contra el rebuig d’exercir l’acusació particular, l’advocat de l’Executiu català al·lega que el partit fundat per Puigdemont no és «hereu» de Convergència i que tampoc té res a veure amb el PDECat

La Generalitat defensa Junts en el ‘cas 3%’ i el desvincula de CDC

Archivo

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els advocats de la Generalitat defensen Junts en el recurs presentat contra la decisió del jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz de no deixar-los exercir l’acusació particular en el ‘cas Triacom’ en el qual s’investiga el suposat finançament il·legal de Convergència Democràtica (CDC) a través de la productora audiovisual del mateix nom. Aquest procés és una derivada del ‘cas 3%’ de pagament de comissions a canvi de serveis i obres públiques. En l’escrit, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’Executiu català afirma que el partit fundat per Carles Puigdemont es va presentar en solitari en les últimes eleccions a Catalunya i que com a tal forma part del govern de coalició, però al·lega que és «erroni» que sigui l’«hereu» de CDC.

El representant de la Generalitat desvincula també Junts del PDECat, que en el ‘cas 3%’ té la condició d’investigat, ja que són dos partits diferents que es van presentar per separat a les eleccions, alhora que deixa clar que «cap dels membres» de l’actual Executiu català té «cap» vinculació amb aquest. Per demostrar la falta de vinculació entre les dues formacions polítiques, porta a col·lació l’acord de la junta electoral que va denegar a Junts el 2021 els drets derivats de l’ordenament electoral i va resoldre que eren del PDECat. Rebutja, per tant, la «inexistent coalició» entre els dos partits, en al·lusió a un argument del fiscal sobre el fet que a Junts per Catalunya està present el PDECat.

La institució i els partits

Notícies relacionades

El recurs destaca, a més, que s’incorre «en un evident error» el «confondre» la institució de la Generalitat amb els partits polítics. «No existeix tal identitat jurídica, l’Administració de la Generalitat és totalment independent i aliena a qualsevol partit polític», precisa. Insisteix que «no es pot establir aquest vincle entre partits polítics i govern» i, en aquest cas, l’Executiu català està integrat per una coalició de partits en els quals, «almenys un d’ells» (ERC), pot «ser objecte de cap tipus de relació, ni tan sols passada, amb els fets investigats».

El lletrat de l’Administració catalana defensa que la Generalitat està legitimada per exercir l’acusació, ja que la productora Triacom és una de les principals proveïdores de TV-3, que pertany a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, una entitat pública que es finança, principalment, dels Pressupostos catalans. Incideix que malgrat no tenir una informació detallada de la causa, de les notícies aparegudes en els mitjans de comunicació es desprèn que Triacom venia els seus programes a la televisió catalana «molt per sobre» dels costos de producció (el sobrepreu superava el 50%). Les quantitats que es pagaven de més servia suposadament a la productora per «abonar després factures falses emeses per empreses relacionades amb CDC». Aquests fets, recalca l’advocat, suposaria una «afectació de l’erari públic» i un perjudici als interessos de l’administració catalana. Oriol Carbó, gerent de la productora Triacom i defensat per Manuel González Peeters, torna a rebutjar que s’admeti la Generalitat en el procés com a acusació i apunta interessos espuris que no tenen «res a veure amb l’esbrinament de la veritat material».