Baròmetre de la Generalitat

Enquesta CEO: només l’11% dels catalans defensen la independència unilateral

  • El 60% dels ciutadans són partidaris d’una solució negociada al conflicte, tant independentistes com no independentistes

  • El PSC i ERC repetirien l’empat en les eleccions a Catalunya i Junts es desplomaria

Enquesta CEO: només l’11% dels catalans defensen la independència unilateral

EMMANUEL DUNAND

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer baròmetre de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat manté la balança independentista decantada cap al costat del ‘no’: el 48% dels catalans votarien en contra de la independència i el 44% hi votarien a favor. Si comparem aquests percentatges amb l’anterior baròmetre electoral, que data de maig del 2021, just després del pacte de Govern ERC-Junts, el ‘no’ ha perdut set dècimes i el ‘sí’ ha retrocedit nou dècimes en pràcticament un any, però es repeteixen els quatre punts d’avantatge del ‘no’.

Quan es planteja la pregunta amb diverses opcions de model territorial, la secessió és la que concita més suports, però la suma de les opcions no independentistes són majoritàries. El 35% dels catalans aposten per un estat independent, el 28% vol que continuï sent una comunitat autònoma i el 23% advoca per un estat dins d’una Espanya federal.

En una nova pregunta del CEO sobre les «actituds davant la independència», hi ha un empat al 30% entre els independentistes que aposten per una via pactada per resoldre el conflicte i els no independentistes que també defensen buscar un acord. El 15% no es defineix sobre la secessió i només l’11% són partidaris de la independència unilateral.

Si desglossem els resultats d’aquesta pregunta per electorats, només els votants de la CUP estan majoritàriament a favor de l’unilateralisme, tot i que un 39% dels simpatitzants anticapitalistes aposten per la via negociada. Quant a Junts, el 57% dels seus votants defensen la recerca d’un acord i el 37% advoquen per la ruptura unilateral. En el cas d’ERC són set de cada deu els votants que demanen pactar i amb prou feines el 14% els que reclamen la unilateralitat.

El pactisme s’imposa en la resta d’electorats, tret del de Vox, ja que el 50% dels seus votants rebutgen tota negociació. No obstant, un 35% dels afins a l’extrema dreta defensen que s’hauria d’aconseguir una solució negociada. Dos terços dels votants d’En Comú Podem també encapçalen el diàleg, però estan dividits a parts iguals els partidaris de la independència i els detractors.

El treball de camp es va efectuar, a partir de 2.000 entrevistes, de l’1 al 28 de març, així que va coincidir de ple amb el malestar i les vagues en alguns sectors socials, com el transport i l’educació, derivat de les conseqüències de la guerra a Ucraïna i del nou calendari escolar proposat per l’Executiu català.

No obstant, l’element que més crida l’atenció d’aquest baròmetre, el primer sota la direcció del politòleg Jordi Muñoz, serà la metodologia utilitzada per a l’estudi, que s’ha modificat per evitar polèmiques com la que es va produir amb l’enquesta òmnibus publicada el mes passat. En concret, el sondeig que es coneixerà avui inclou canvis en el qüestionari, en el disseny i la qualitat de la mostra i en el procés d’estimació dels resultats electorals.

Notícies relacionades

En l’esmentat sondeig òmnibus, el CEO va difondre una nota explicativa en la qual reconeixia que, després d’haver publicat l’estudi, havia corregit algunes dades per un «error» en la variable de ponderació. Aquesta actualització provocava que alguns resultats variessin fins a 3 punts percentuals, un dels quals era el suport o rebuig a la independència de Catalunya. En concret, el ‘no’ a la secessió va passar del 53,3% al 52,2%, mentre que el ‘sí’ va passar del 38,8% al 40,8%.

Muñoz va explicar en un fil de Twitter que, al no ser un baròmetre electoral, l’enquesta òmnibus va dissenyar la mostra prenent com a població de referència tota la població adulta resident a Catalunya, tant la que té dret de vot en les eleccions catalanes com la que no en té per no disposar de la nacionalitat espanyola. No obstant, els enquestadors del CEO van rebre la instrucció errònia d’entrevistar només persones amb dret a vot, cosa que va distorsionar els resultats d’algunes preguntes.