Centre d’Estudis d’Opinió

Enquesta CEO: El pacte de Govern dona ales a ERC davant Junts i reforça el ‘no’ a la independència

  • Els republicans guanyarien ara les eleccions i els puigdemontistes retrocedirien

Enquesta CEO: El pacte de Govern dona ales a ERC davant Junts i reforça el ‘no’ a la independència
1
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb la investidura ja resolta i el nou Govern acabat de formar, la primera enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) posterior a les eleccions del 14 de febrer amplia l’avantatge del ‘no’ a la independència de Catalunya, que se situaria en el 48,7% si ara se celebrés un referèndum, quatre punts per sobre del ‘sí’, que es quedaria en el 44,9%.

A l’anterior enquesta, del gener passat, el 47,7% dels catalans rebutjaven la secessió, mentre que el 44,5% hi donava suport. Llavors, l’impacte de la pandèmia i l’embolic amb la data de les eleccions havia refredat les posicions tant a favor com en contra de la independència. Ara, les dues opcions pugen, però el ‘sí’ ho fa mig punt i el ‘no’, un punt.

Aquest sondeig recollirà els efectes del desenllaç de les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès i de les tensions entre Esquerra i JxCat, que van estar a punt de provocar una repetició de les eleccions. Just abans de l’acord in extremis, una enquesta del GESOP per a EL PERIÓDICO pronosticava que el PSC i ERC sortirien reforçats en uns nous comicis, mentre que el partit de Carles Puigdemont patiria un fort retrocés.

Notícies relacionades

El CEO va en la mateixa línia i augura una victòria d’Esquerra si ara se celebressin eleccions autonòmiques. Aragonès aconseguiria 36-37 escons, lleugerament per sobre de la marca del PSC, que també creixeria fins a 34-35 diputats. Les dues forces van obtenir 33 parlamentaris a les urnes al febrer.

En canvi, Junts patiria un fort desgast després de la negociació de la investidura i passaria de 32 a 28-29 escons. La CUP sortiria molt reforçada d’uns nous comicis i saltaria de 9 a 11-12 diputats.