Tribunals

El TC creu que el Parlament va vulnerar els drets d’Iceta al vetar-lo com a senador

El veto com a senador va produir que el 2019 no pogués ser nomenat president de la Cambra alta, càrrec per al qual l’havia proposat el president del Govern

El TC creu que el Parlament va vulnerar els drets d’Iceta al vetar-lo com a senador
3
Es llegeix en minuts

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha estimat el recurs d’empara presentada per l’ara ministre de Cultura, Miquel Iceta, quan era diputat del grup parlamentari socialista del Parlament de Catalunya, i es pronuncia en contra de la decisió de la Mesa d’aquesta cambra, que va acordar la votació electrònica per a l’elecció d’un senador autonòmic i que va impedir que el socialista acabés sent no només senador, sinó president del Senat el 2019.

La sentència, ponència del vicepresident del TC Juan Antonio Xiol i que ha tingut el vot particular del magistrat Ramón Sáez, assenyala que és procedent emparar Iceta perquè es va vulnerar el dret a la representació política del grup parlamentari.

La decisió de la Mesa del Parlament de Catalunya, que va ser recorreguda i que no va anul·lar cautelarment el TC malgrat admetre a tràmit el recurs, va ser la d’acordar la utilització del procediment de votació electrònica per a l’elecció d’un senador autonòmic que havien proposat els socialistes.

Iceta i la resta de parlamentaris socialistes van al·legar en el seu recurs que, ateses «les circumstàncies específiques del cas», la utilització d’aquest sistema de votació, al permetre votar en contra del candidat proposat, podia «bloquejar» la seva designació, com així va ser. Per això van adduir que només la votació per paperetes amb la inscripció del nom de la persona proposada hauria garantit el respecte oportú al dret fonamental.

Ara, el tribunal de garanties acull la pretensió dels recurrents a l’apreciar que, si bé la decisió inicial de la Mesa d’optar pel sistema de votació electrònic era acceptable, hauria hagut d’optar per un procediment de votació que, sense restringir la facultat de recolzar o no el candidat per al Senat, «impedís que es pogués constituir una majoria de bloqueig emparada en la possibilitat de formular un vot negatiu sense cap alternativa».

El TC recorda que aquesta votació electrònica era acceptable d’acord amb la llei del procediment de designació dels senadors que representen la Generalitat al Senat. Aquesta llei estableix que la votació «es fa pels sistemes establerts pel Reglament del Parlament», entre els quals figura el «sistema electrònic, si així ho acorda expressament la Mesa».

No obstant, incideix que, ateses les circumstàncies especials que es presentaven en aquest cas, la Mesa del Parlament de Catalunya hauria hagut de decidir que la votació es fes pel sistema de paperetes. Així, al no haver adoptat aquesta decisió, va vulnerar el dret de representació política del grup parlamentari socialista (emparat amb l’article 23 de la Constitució).

El recurs del PSC

En el recurs d’empara, el PSC no posava el focus en el fet que el Parlament hagués rebutjat la designació d’Iceta, sinó en el mecanisme de votació que es va utilitzar per decidir si havia de ser o no senador. Considera que hauria d’haver sigut un mecanisme de votació amb paperetes, que hauria impedit vetar la designació d’Iceta com a senador, ja que és un format de votació que impedeix als diputats emetre vots negatius.

Així, els socialistes catalans van impugnar la decisió de la Mesa del Parlament que el sistema de votació triat hagués sigut el de votació electrònica i secreta, que sí que permet emetre vots negatius: es pot elegir entre el ‘sí’, el ‘no’ i l’abstenció.

Notícies relacionades

«A l’optar pel sistema de votació electrònica i secreta, s’opta per un sistema de votació que permet el vot contrari a la proposta formulada per l’únic grup parlamentari legitimat per fer-la», resumia el recurs.

Així, els socialistes reivindicaven que corresponia només al PSC decidir qui havia de ser el senador i que no podien existir «pertorbacions il·legítimes» que vetessin el nom elegit, i concloïen que el sistema de votació hauria d’haver facilitat l’elecció d’Iceta i no el seu veto.

Temes:

Miquel Iceta