Sentència

El TSJC sosté que TV-3 no ha de cobrar pels anuncis de l’1-O

A1-115670015.JPG

A1-115670015.JPG / RICARD CUGAT (EPC)

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès en una sentència que els anuncis emesos per la Corporació Catalana de Mitjans Audivosuals (TV-3 i Catalunya Ràdio) de la campanya ‘Civisme’ (l’espot de les vies del tren que es va vincular amb el referèndum de l’1-O) no han de ser pagats per la Generalitat i, per tant, no se sufragaran amb diners públics. L’alt tribunal ha desestimat el recurs presentat per la Corporació i confirma que el Govern no ha de pagar dues factures per uns 335.000 euros.

Aquesta resolució avala la tesi defensada per l’exconseller de Presidència Jordi Turull en el judici del procés que aquests anuncis no comportaven cap despesa per a l’erari públic. El Tribunal Suprem, no obstant, el va condemnar per malversació per aquest concepte, així com per l’encàrrec a Unipost per elaborar cartells, díptics i sobres. D’aquesta manera, una part de l’acusació per malversació decau, tot i que la sentència del procés és ferma.

La sentència del TSJC sí que és rellevant davant el Tribunal de Comptes, que reclama 380.000 euros per aquest assumpte i, fins i tot, en la causa que se segueix al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona pels preparatius del referèndum unilateral d’independència.

Conveni marc

En el plet tramitat al TSJC, la Corporació reclamava l’import pels anuncis al considerar que s’havia generat un deute i que encara no s’havia fet efectiu. Aquestes factures van arribar a la Generalitat a finals de 2017 a través d’un correu electrònic, no a través de la plataforma oficial de contractació, per la qual cosa no es van abonar. El 2019, la Corporació va tornar a requerir a Presidència el pagament, però el departament no va respondre. El Govern estima que els anuncis formaven part del conveni marc que té amb la Corporació i que s’havien d’emetre gratuïtament.

Notícies relacionades

La sentència del TSJC, avançada per El Món i a la que ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que la Corporació «coneixia que es trobava davant una actuació il·legal i que no procedia l’emissió d’una publicitat sobre la qual havia sigut advertida prèviament pel Tribunal Constitucional», però l’entitat audiovisual nega aquesta advertència.

La resolució incideix que la Corporació «va assumir la decisió de realitzar la prestació sense un contracte que ho avali i sabent que la seva realització se situa fora dels marges de la legalitat». I conclou que no pot prosperar «l’acció de cobrament d’unes factures davant la inexistència d’una contractació que els doni cobertura».