Una qüestió de procediment retarda la causa contra Laura Borràs

  • El jutge admet el recurs de dos imputats per vulneració del dret de defensa i anul·la la interlocutòria que finalitzava la investigació

  • El magistrat dona 15 dies a les parts perquè examinin les actuacions judicials i s’hi pronunciïn

Una qüestió de procediment retarda la causa contra Laura Borràs

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un pas enrere. Una qüestió de procediment ha retardat la causa oberta contra la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i un amic seu, Isaías Herrero, per un presumpte delicte de malversació de fons que es remunta a quan ella era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. El jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jordi Seguí, ha admès el recurs presentat per dos imputats més per la presumpta vulneració del dret de defensa i ha anul·lat la interlocutòria per la qual es donava per finalitzada la investigació i deixava a un pas de judici la màxima representant de la Cambra catalana.

El magistrat exposa que no s’ha respectat «el contingut essencial» del dret de defensa dels investigats, quan no se’ls ha permès la pràctica d’examinar les actuacions amb l’antelació necessària per exercir com a advocats dels encausats. Per al «restabliment» del dret de defensa, el jutge ha revocat aquesta interlocutòria amb què s’acabava la instrucció i ha concedit un termini de 15 dies perquè les parts instin el que convinguin. És a dir, podrien demanar noves proves o testificals, i, per tant, el procés s’allarga i el fiscal no podrà, de moment, presentar l’escrit d’acusació. Malgrat això, no accepta les al·legacions de Borràs sobre la vulneració de drets fonamentals quant al fet que es va assabentar de l’esmentada interlocutòria pels mitjans de comunicació, i que s’havien incorporat a la causa fets nous.

Una complexa instrucció

Notícies relacionades

El jutge fa una cronologia detallada de les vicissituds del procés que es va iniciar al Jutjat d’Instrucció número 9 de Barcelona. La part de Borràs va viatjar al Tribunal Suprem després de ser escollida diputada al Congrés, tot i que, quan va ser nomenada membre del Parlament, es va fer càrrec de les diligències judicials el TSJC. Al cap d’uns mesos, el procés que encara estava al jutjat de Barcelona es va afegir al de l’alt tribunal. El problema neix perquè quan es va donar per conclosa la investigació, la defensa dels dos nous implicats encara no havia tingut accés a la causa.

Borràs està imputada per afavorir presumptament un amic, Isaías Herrero, amb qui, segons el jutge, va acordar, entre març del 2013 i febrer del 2017, el fraccionament de 18 contractes menors de prestació de serveis informàtics, que reflectien imports i conceptes inventats. Les quanties de cada un eren inferiors a 18.000 euros. Per al magistrat, l’actual presidenta del Parlament «va abusar de les funcions que tenia reconegudes», dictant «resolucions injustes» per trossejar els contractes i evitar la concurrència pública. D’aquesta manera, ajudava els interessos del seu amic «en detriment de la defensa dels interessos generals». Els contractes investigats sumen 330.442 euros.