Comença el congrés de Sevilla

El PP s’encomana a Feijóo per recuperar la moral i frenar Vox

Els populars obren aquest divendres a Sevilla el congrés que acomiadarà Casado després de la seva batalla amb Ayuso

El futur líder del partit elegeix Cuca Gamarra com a secretària general del partit

  • Congrés del PP a Sevilla: últimes notícies en directe

  • PERFIL: Cuca Gamarra, el to moderat que convenç Feijóo

El PP s’encomana a Feijóo per recuperar la moral i frenar Vox

EFE/Lavandeira jr

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Els populars es reuneixen aquest divendres i dissabte a Sevilla per elegir Alberto Núñez Feijóo com a president del partit després de la precipitada caiguda de Pablo Casado pel seu enfrontament amb Isabel Díaz Ayuso. El futur líder del PP (Ourense, 60 anys) arriba a aquest lloc amb una doble missió: recuperar la moral dels conservadors, perquè sentin que poden tornar a la Moncloa, i frenar Vox. L’obsessió del nou cap de files, segons fonts del seu equip, és que els votants vegin el PP una altra vegada com a alternativa de Govern i, per a això, primer s’ho han de creure els mateixos dirigents, apunten.

Alts càrrecs i militants de tot Espanya aclamaran l’home de les quatre majories absolutes, el polític amb fama de moderat, el gallec en qui confien per guanyar l’Executiu central després de les pròximes eleccions generals. Feijóo, també president de la Xunta, serà elegit per aclamació, sense cap dubte interna, que és el millor per activar un PP que ha anat perdent espai electoral davant Vox a passos gegantescos a la majoria de les autonomies. Entre les excepcions hi ha Galícia, on el dirigent popular ha aconseguit impedir l’entrada de la ultradreta.

El partit està amb l’ai al cor amb Feijóo per la discreció i l’hermetisme de què fa gala. «En 13 anys mai s’ha filtrat el nom de cap conseller de la Xunta», es vantava aquests dies enrere un dels seus col·laboradors que ja està buscant casa a Madrid. I així han passat aquests dies: amb preguntes creuades entre periodistes i polítics i escasses certeses, per no dir-ne cap. Els conservadors arriben a Sevilla només amb un nom sobre la taula que el polític gallec va voler revelar aquest dijous a Twitter: Cuca Gamarra serà la seva secretària general, la número dos del PP.

Els llocs més rellevants

L’actual portaveu del partit al Congrés dels Diputats (Logronyo, 47 anys) és des de fa quatre setmanes també coordinadora general dels populars. Feijóo la va elegir, amb el vistiplau dels barons, per agafar les regnes de la formació després de la descomposició de la cúpula de Casado i la dimissió del seu secretari general, Teodoro García Egea.

Els alts càrrecs esperen acabar el cap de setmana sabent qui seran els vicesecretaris del comitè de direcció, que acompanyaran Feijóo i Gamarra en els comandaments de la nau. La diputada ha sigut l’encarregada de lliurar els cara a cara dels dimecres amb Pedro Sánchez al Congrés durant aquest últim mes, després del comiat de Casado. En els pròxims dies es confirmarà si segueix amb aquest encàrrec i si un altre diputat s’encarregarà de la representació del grup parlamentari.

La importància de Brussel·les

Feijóo també podrà deixar clar a la ciutat andalusa si Javier Maroto seguirà de portaveu al Senat i Dolors Montserrat, al Parlament Europeu. Aquesta última és la que ho té més difícil des del moment en què Esteban González Pons, eurodiputat com ella, va ser elegit president del comitè organitzador del congrés extraordinari. Pons està cridat a tenir un paper important, ja que, el 2018, havia de ser el secretari general del dirigent gallec, segons va revelar el periodista Fran Balado al seu llibre ‘El viaje de Feijóo’.

Ara, en aquests quatre anys, l’eurodiputat ha fet carrera al Parlament Europeu i, amb la rellevància que les polítiques de Brussel·les tenen en el dia a dia dels ciutadans, es pot convertir en un ferm recolzament de Feijóo des d’allà. Pons va perdre visibilitat el 2019, quan va deixar de ser el portaveu a la capital europea per ordre de Casado i va començar a ser-ho Montserrat.

Discurs de comiat de Casado

Els conservadors celebren el seu 20è congrés a Sevilla per donar protagonisme al president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, que passarà per les urnes aquest any, i també per festejar el famós conclave de la refundació de l’antiga Aliança Popular de 1990. En aquesta cimera, Manuel Fraga va cedir el testimoni a José María Aznar i va deixar clar que li entregava tot el poder del nou PP quan va dir aquella famosa frase de «‘ni tutelas ni tutías’». Aznar serà homenatjat i parlarà aquest divendres en el congrés, en el qual també prendran la paraula Mariano Rajoy, amb qui Feijóo ha conversat aquestes setmanes per confeccionar la cúpula, i Casado. L’encara president del PP s’acomiadarà i anunciarà si mantindrà l’escó.

Notícies relacionades

Després d’aquestes intervencions, Feijóo, tal com marquen els estatuts, proposarà als seus companys dues llistes de noms: 35 per al comitè executiu nacional i 30 per a la junta directiva nacional, en els quals es veurà com ha volgut comptar amb fidels dels barons de tots els territoris. A falta de saber quins vicesecretaris elegeix (no tenen per què estar inclosos en aquestes llistes), serà el moment de veure quines picades d’ullet fa, per exemple, a Ayuso, persona clau en el vertiginós final de l’etapa de Casado, o a Moreno.

Dissabte, al matí, els compromissaris (representants dels afiliats) votaran i al migdia es donarà el previsible resultat, que continuarà amb el discurs de tancament del guanyador i el PP obrirà oficialment una nova etapa.