Congrés

El PSOE aprofita una esmena a la llei concursal per assegurar un lloc a Delgado en la màxima categoria fiscal

Inclouen una modificació de l’Estatut Fiscal perquè quan la fiscal general abandoni el càrrec adquireixi categoria de Fiscal de Sala del Tribunal Suprem

El PSOE aprofita una esmena a la llei concursal per assegurar un lloc a Delgado en la màxima categoria fiscal
2
Es llegeix en minuts

La llei concursal, que s’està reformant per traslladar la directiva de la Unió Europea sobre reestructuracions de deute i prevenció d’insolvències, pot servir al PSOE per a un objectiu ben diferent si tira endavant una esmena a aquest projecte que permetrà assegurar a l’actual fiscal general, Dolores Delgado, un lloc en la màxima categoria de la carrera en el moment en què sigui cessada.

El diputat del PP Luis Santamaría assenyala a EL PERIÓDICO DE ESPAÑA, diari que pertany al mateix grup que aquest mitjà, que es tracta de l’esmena número 603 del total de 607 que el grup parlamentari socialista ha presentat en solitari a la reforma concursal, i contempla diverses modificacions de l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal.

Entre aquestes, la que fa un afegit a l’article 31 de la llei que regula l’Estatut de la Fiscalia per assegurar que quan el lloc recaigui sobre un membre de la carrera, aquest «adquirirà la categoria de fiscal de sala del Tribunal Suprem una vegada es produeixi el seu cessament».

Segons el parer de Santamaría, amb aquesta reforma «es confirma que Delgado és la ministra número 23 del Govern, i que favor amb favor es paga». El termini de presentació d’esmenes a la llei concursal va finalitzar a mitjans d’aquest mes, i està previst que les esmenes s’estudiïn al llarg del mes d’abril, afegeix el diputat popular.

Nova via d’accés, el torn polític

Fonts de la Fiscalia del Tribunal Suprem assenyalen a aquest diari que actualment són 30 els fiscals amb aquesta categoria i assenyalen que l’únic que els faltava és incloure com a nova via d’accés a aquest tipus de llocs «el torn polític». 

La proposta, segons les fonts consultades, suposa una fallida del principi d’igualtat en l’accés a càrrecs públics. «Es tracta d’un ascens per la porta posterior, impresentable i jurídicament insostenible –afegeixen des del Suprem–. És com si qui ha sigut Ministre pel fet d’haver-ho sigut queda integrat de per vida en un cos d’alt nivell de l’Estat, o si com qui hagi sigut ministre Exteriors es queda al cos diplomàtic».

Des de la Fiscalia General d’Estat no han volgut dir res sobre l’existència d’aquesta esmena, limitant-se a assenyalar que desconeixen la tramitació parlamentària de la norma afectada, però des de la Unió Progressista de Fiscals (UPF) a què va pertànyer Delgado fins que va ser nomenada ministra, la qualifiquen de «raonable».

Antecedent de Segarra

«Ho vam plantejar en el congrés de la UPF, perquè la situació com estava no li feia bé a la institució», explica la portaveu Inés Herreros. Recorda l’ocorregut amb María José Segarra, que després de ser cessada com a fiscal general va haver de tornar a una fiscalia ordinària, «a cobrir judicis de faltes», fins que va ser designada fiscal de Sala per a la Protecció de Persones amb Discapacitat i Gent Gran.

Notícies relacionades

El canvi que proposa ara el PSOE amb aquesta esmena es va plantejar llavors, però es va veure ajornat, perquè ningú va pensar que la legislatura duraria tan poc. Llavors va sobrevenir la situació que afectava Segarra.

Per a Salvador Viada, de l’Associació Professional i Independent de Fiscals (APIF), incloure aquest assumpte ara via llei concursal sembla estrany, perquè vol dir que hi ha pressa per implementar-ho. «No és una cosa que el Ministeri Fiscal necessiti, sembla que ho necessita més la fiscal general», afegeix Viada.