Sàhara

Sánchez va oferir al Marroc «una nova relació» per evitar «futures crisis»

Aquesta és la carta del president a Mohamed VI, en què reconeix el pla marroquí per al Sàhara

Sánchez va oferir al Marroc «una nova relació» per evitar «futures crisis»
2
Es llegeix en minuts

La carta enviada pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, al rei Mohamed VI en què es recolza el pla marroquí per al Sàhara va ser enviada el 14 de març. El contingut íntegre de la missiva, publicat aquest dimecres pel diari ‘El País’:

«Majestat:

Tinc l’honor de dirigir-me a la Vostra Majestat per transmetre-us algunes idees importants per a la nova relació entre els Regnes del Marroc i Espanya.

Els nostres dos països estan indissolublement units per afectes, història, geografia, interessos i amistat comuns. Estic convençut que els destins dels nostres dos pobles també ho són, la prosperitat del Marroc està lligada a la d’Espanya i viceversa. El nostre objectiu ha de ser construir una nova relació, basada en la transparència i la comunicació permanent, el respecte mutu i el respecte als acords firmats per les dues parts i l’abstenció de tota acció unilateral, per estar a l’altura de la importància de tot el que compartim i per evitar futures crisis entre els nostres països.

Reconec la importància que té la qüestió del Sàhara Occidental per al Marroc i els esforços seriosos i creïbles del Marroc, en el marc de les Nacions Unides, per trobar-hi una solució mútuament acceptable. En aquest sentit, Espanya considera que la proposta marroquina d’autonomia presentada el 2007 com la base més seriosa, creïble i realista per a la resolució d’aquest desacord.

En aquest nou context, té la meva garantia que Espanya actuarà amb l’absoluta transparència que correspon a un gran amic i aliat. Us asseguro que Espanya sempre complirà els seus compromisos i la seva paraula.

Espero amb impaciència l’ocasió de mantenir una trobada amb la Vostra Majestat al més aviat possible per renovar i aprofundir la relació privilegiada entre els nostres dos països germans, en un esperit d’estreta concertació i reiterar la nostra determinació per afrontar junts els desafiaments comuns, especialment la cooperació en la gestió dels fluxos migratoris al Mediterrani i l’Atlàntic, actuant sempre amb un esperit de total cooperació i restablir la plena normalitat en la circulació de persones i béns, en benefici dels nostres pobles. Totes aquestes accions es portaran a terme a fi de garantir l’estabilitat i integritat territorial dels nostres dos països.

Notícies relacionades

Així mateix, espero que els nostres dos Ministres fixaran de mutu acord una data per a la visita del Ministre d’Afers Europeus, la Unió Europea i Cooperació a Rabat, a fi de començar a treballar per construir conjuntament aquesta nova relació entre els nostres dos països.

Us prego que accepteu, Majestat, l’expressió dels meus més distingits sentiments».