Al Congrés

ERC, PNB, Bildu i altres partits registren la petició perquè Sánchez comparegui pel Sàhara

  • El PP ja va registrar una petició divendres passat al considerar «intolerable» el canvi efectuat pel president del Govern

ERC, PNB, Bildu i altres partits registren la petició perquè Sánchez comparegui pel Sàhara
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Els socis habituals del Govern volen que Pedro Sánchez comparegui en el Congrés per donar compte sobre la qüestió del Sàhara. ERC, el PNB, EH Bildu, Més País, i set formacions més, han registrat aquest dilluns una petició perquè el president del Govern acudeixi a la Cambra baixa i informi sobre el «canvi de posició» de l’Executiu al recolzar la proposta autonomista del Marroc sobre el Sàhara Occidental, aplicant un dràstic gir en la política exterior espanyola.

Sánchez no trobarà una sola formació en el Congrés que recolzi aquest moviment. Des de divendres passat, els aliats de l’Executiu han anat mostrant el seu rebuig a la decisió del president del Govern. Tant en la forma, com en el fons. Sobretot, critiquen que hagi empès aquest canvi de rumb que suposa trencar amb gairebé 50 anys de consens sense haver consultat les forces parlamentàries.

Notícies relacionades

«Demanem la compareixença del President del Govern davant la traïció al Sàhara», ha publicat el portaveu d’ERC, Gabriel Rufián, en el seu compte de Twitter. La seva homòloga d’EH Bildu, Mertxe Aizpurúa, ha reclamat l’Executiu que «rectifiqui el seu recolzament al Marroc i torni a les resolucions de l’ONU que advoquen per la lliure determinació del Sàhara Occidental».

A la petició d’aquests 40 diputats s’afegeix la que ja va registrar el PP divendres passat, tot just conèixer-se la notícia. Considerem intolerable que aquest canvi d’una posició política de consens tradicional, indubtablement una política d’Estat, amb 47 anys d’antiguitat, es faci sense informar el principal partit de l’oposició, fet que posa en evidència quina és la forma en què Pedro Sánchez entén ‘la política d’Estat’», va denunciar la coordinadora general del PP, Cuca Gamarra.