Presumpta malversació

La jutge encarrega un peritatge de les subvencions de l’Hospitalet al Consell Esportiu

  • La Intervenció General de l’Estat haurà d’aclarir si es van cometre irregularitats i si els fons públics destinats a l’entitat van ser utilitzats adequadament

La jutge encarrega un peritatge de les subvencions de l’Hospitalet al Consell Esportiu

L'HDigital

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge que instrueix la causa per presumpta malversació de fons públics en el Consell Esportiu de l’Hospitalet ha encarregat a la Intervenció General de l’Estat una prova pericial sobre les subvencions que l’Ajuntament d’aquesta localitat ha atorgat a aquesta entitat de promoció de l’esport, sobretot escolar, segons la providència a la qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. La Policia Nacional considera que hi ha «irregularitats que es repeteixen de manera continuada» des de l’any 2015 en la tramitació d’aquestes partides per valor d’uns 210.000 euros anuals. En aquest sentit, els investigadors destaquen la «passivitat, permissivitat o deixadesa» davant la falta de control, tot i que els tècnics imputats han defensat que la seva actuació va ser correcta i que les subvencions passen per dues auditories.

La pericial encarregada per la magistrada ha d’analitzar les subvencions que el Consell Esportiu va sol·licitar a l’Ajuntament de l’Hospitalet i que van ser concedides, a fi de determinar si la quantitat percebuda en aquest concepte entre el 2016 i el 2019 està degudament justificada, en consideració a la documentació aportada al procés judicial.

La Intervenció General de l’Estat també haurà d’aclarir la «discordança existent» entre els comptes generals presentats al consistori per sol·licitar aquestes partides i els entregats posteriorment a la Generalitat, així com si els fons públics entregats s’han destinat als serveis pels quals es van donar. O, en canvi, «si se n’ha realitzat un ús fraudulent», com es desprèn dels apunts comptables que obren en la causa.

Suposats pagaments en efectiu sense cap control fiscal de serveis realitzats o no, sospitosos cobraments de dietes «desproporcionades», despeses sense justificació (com ara compra de llibres a Amazon, alguns d’autoajuda, compra de samarretes, pagament de multes, gasolina o col·legis professionals), el desemborsament de 45.000 euros fraccionats per un presumpte fals acomiadament d’un exregidor imputat i membre del Consell, Cris Plaza, i la possible falsificació d’actes de la junta de l’entitat són alguns dels tripijocs investigats, segons es desprèn de les diligències judicials. Ara falta concretar cada una de les sospites.

La policia afirma que «els actors» que participen en l’«estructura» que s’està rastrejant són els responsables del mateix Consell Esportiu i l’àrea d’Esports de l’ajuntament. Així situa l’actual tinent d’alcalde de l’Hospitalet de Llobregat, Cristian Alcázar, com un dels responsables de la trama de presumpta malversació. Al seu entendre, hi ha «connivència» entre aquest alt càrrec municipal; Eduard Gali, exdirector de l’entitat, i els tècnics municipals «responsables de la verificació de les subvencions». En aquest cas, també està imputat l’exregidor Cris Plaza, que va dimitir del seu càrrec a l’esclatar l’escàndol i havia ocupat càrrecs al Consell. A l’alcaldessa Núria Marín només li atribueixen el no haver denunciat quan va tenir coneixement de les irregularitats. La dirigent socialista ‘ha demanat l’arxivament. Els principals implicats sempre han negat les irregularitats i en les seves declaracions van desmentir el descontrol de les subvencions.

L’acomiadament suposadament manipulat

Notícies relacionades

La jutge, d’altra banda, ha obert una investigació separada per l’acomiadament el 2016 de Cris Plaza, que va dirigir el Consell Esportiu durant 17 anys i que va percebre una indemnització de 47.147 euros. El denunciant del cas Consell Esportiu, el regidor Jaume Graells, va assegurar que l’acomiadament no s’havia acordat i que, tal com va explicar Plaza, va ser una renúncia voluntària. «Relleu pactat», va titular el diari municipal de l’Hospitalet. De fet, sis mesos després, el grup municipal del PSC el va contractar com a assessor i el 2019 va entrar com a regidor, encarregant-se de l’àrea d’Esports. El desembre del 2020, a l’esclatar el cas, va deixar l’acta.

Els investigadors sospiten que l’acomiadament va ser arreglat i, per tant, Plaza hauria percebut indegudament la indemnització i, a més, no hauria tingut dret a cobrar els 6.497 euros de la Seguretat Social durant el període que va estar a l’atur. Les defenses, no obstant, al·leguen que una comissió directiva del Consell sí que va acordar acomiadar-lo en l’última reunió del 2016 i substituir-lo per Eduard Gali. En aquesta peça separada incoada per la jutge hi apareixen com a denunciats Plaza i Cristian Alcázar.