Sentència
Un TC dividit empara Vox davant el cordó sanitari del Parlament basc
El ple del Constitucional dona la raó al Grup Mixt de la Cambra basca per set vots davant quatre
El ple del Tribunal Constitucional ha estimat parcialment el recurs d’empara presentat pel Grup Mixt del Parlament basc i la seva única integrant, una parlamentària de Vox, davant els acords de la Mesa de la Cambra de 13 d’agost i 8 de setembre del 2020, que, dins del que es va denominar cordó sanitari davant el partit d’extrema dreta, van impedir que el grup es digués Mixt-Vox, tot i que amb altres formacions sí que s’havia permès.
La sentència, de la qual ha sigut ponent Antonio Narváez, ha tirat endavant amb els vots del president del Tribunal, Pedro González-Trevijano, i dels magistrats María Luisa Balaguer, Ricardo Enríquez, Santiago Martínez-Vares, Enrique Arnaldo i Concepción Espejel. En canvi Juan Antonio Xiol, Cándido Conde-Pumpido, Ramón Sáez i Inmaculada Montalbán defensen en el seu vot particular que el recurs havia d’haver sigut desestimat en la seva integritat.
La majoria considera que els acords impugnats van vulnerar el dret de participació política dels recurrents, perquè l’article 25.2 del Reglament de la Cambra basca confereix al Grup Mixt la facultat d’establir el seu reglament intern d’organització i funcionament, cosa que dota de plena validesa i eficàcia jurídica decisions com la de donar nom al grup. Sobretot quan, com en aquest cas, només l’integra una diputada, i allunyar-se la decisió de la Mesa dels «usos parlamentaris» previs, perquè en legislatures anteriors sí que se li va permetre anomenar-se com la formació a la qual pertanyés el seu únic membre; fins i tot va arribar a tenir fins a diverses denominacions, en funció de les formacions polítiques a les quals pertanyien els seus integrants.
Limitació d’intervencions
Notícies relacionadesTambé es dona raó a la parlamentària de Vox que la Mesa del Parlament li havia limitat tant la presentació d’iniciatives (una cada tres plens ordinaris) com el temps d’intervenció en els debats, que seria d’un terç del corresponent a la resta dels grups, així com incloure una interpel·lació i quatre preguntes orals cada tres plens de control al Govern autonòmic.
La sentència torna a recórrer al Reglament del Parlament Basc per recordar que estableix un règim d’igualtat per a tots els grups parlamentaris, sense cap distinció entre els uns i els altres, de tal manera que el règim de participació del Grup Mixt és «idèntic» i amb «la mateixa durada» que els de la resta dels grups de la Cambra, i per això es va discriminar el Grup Mixt respecte a la resta de grups parlamentaris. Fins al punt d’impedir-li durant dues sessions plenàries l’exercici de les funcions parlamentàries més genuïnes, com són les de les iniciatives (proposicions de llei o no de llei, mocions) i les de control al Govern. L’altra queixa de Vox ha sigut rebutjada, perquè aquí la Mesa va aplicar amb el Grup Mixt el reglament de la mateixa forma que amb la resta de grups.
- Al passeig de Gràcia Un particular paga la xifra rècord de més de 40 milions per l’àtic més desitjat de Barcelona
- Barcelona Jaume Collboni convida John Hoffman de tapes per Nou Barris
- Negociacions encallades Veïns de l’Eixample temen una allau de peticions per obrir bars i botigues: «Destrossaria els nostres barris»
- Canvi de tendència La T-Usual enterra el lideratge històric de les T-10
- Infraestructura a debat Les claus de la B-40: què ha aprovat el Parlament, en quin punt està el projecte, què volien ERC i el conseller
- Article de Jordi Puntí Des del mar de la tranquil·litat
- Medi ambient La contaminació causa 9 milions de morts cada any arreu del món
- Discos de la setmana Måneskin, una rampa de rock per als que no van viure la seva era daurada
- Els Mossos alerten les víctimes d’un agressor sexual
- XAVI AVALA LA FIRMA El Barça executa l’any opcional i renova Marcos Alonso