Agenda política

Vox arrossega el PP en violència masclista: li arrenca el compromís d’una llei de violència intrafamiliar

El partit d’extrema dreta nega sistemàticament que existeixi una violència específica contra les dones i aposta reiteradament per una llei de violència intrafamiliar que castigui per igual tota mena de maltractament que es produeixi al si de la família

Vox arrossega el PP en violència masclista: li arrenca el compromís d’una llei de violència intrafamiliar
3
Es llegeix en minuts

El PP va prometre als seus votants durant la campanya electoral de Castella i Lleó que la lluita contra la violència de gènere era un compromís prioritari i inqüestionable i que aprovaria una nova llei d’atenció integral a dones maltractades. Els programes, l’hemeroteca ho sap, solen ser paper mullat. L’acord d’Alfonso Fernández Mañueco amb Vox per governar castellans i lleonesos no fa cap menció a la violència de gènere i avança que s’aprovarà una llei contra la «violència intrafamiliar» i que s’actualitzarà la normativa vigent per millorar l’atenció a víctimes, no només les que són dones.

La pregunta que haurà de respondre el Partit Popular és si aquest pacte implica la derogació de la llei autonòmica contra la violència de gènere, exigència i promesa electoral del partit d’extrema dreta. Fernández Mañueco va assegurar que no faria un pas enrere en la lluita contra el maltractament masclista i va afirmar en el seu programa electoral que aquest compromís es mantindria mentre existís una sola víctima de violència de gènere.

En l’acord de govern fet públic ahir, el PP i Vox parlen d’una «llei contra la violència intrafamiliar» i que actualitzaran «la normativa vigent» en matèria de protecció a les víctimes: «Menors, majors, dones, persones amb discapacitat o persones vulnerables i amb especial èmfasi en el medi rural, garantint la igualtat». 

El negacionisme de la violència de gènere és un dels pilars de l’acció política del partit de Santiago Abascal, que fins i tot va portar al Congrés dels Diputats una proposició per derogar la llei nacional contra la violència masclista. Ara intentarà el mateix amb la llei autonòmica de Castella i Lleó, en aquesta ocasió formant part del Govern de la regió i sent clau per a la permanència del PP al capdavant de l’Executiu autonòmic.

Aquest punt va suposar un conflicte durant la campanya electoral: Juan García-Gallardo (Vox) va prometre la derogació de la norma i Fernández Mañueco va reiterar que això no passaria mai.

El PP va incloure en el seu programa una nova llei d’atenció a les víctimes de violència de gènere que tipifiqués noves formes de violència contra la dona com són la digital i la vicària, reformar i modernitzar els centres d’acolliment per a dones, augmentar les ajudes als orfes de la violència de gènere i posar en marxa un programa pilot per atendre les víctimes d’agressions sexuals especialment vulnerables.

A nivell nacional, els populars van formar part de la renovació del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere i han recolzat durant aquesta legislatura nombroses iniciatives parlamentàries a les Corts per protegir les dones.

L’educació, també en la negociació

A més de la llei de violència intrafamiliar, entre les 32 mesures pactades, el partit d’extrema dreta ha arrencat al PP el compromís d’imposar un model educatiu «lliure d’adoctrinament ideològic» que garanteixi el dret inalienable dels pares a decidir l’educació dels seus fills. 

Sense detallar els termes, aquesta fórmula ressona al denominat ‘pin parental’. Vox està en contra de l’educació afectivosexual i de l’educació en igualtat que combati la violència de gènere des de les edats més primerenques.

Notícies relacionades

El ‘pin parental’ ja va comportar un greu conflicte dins de la dreta quan Vox va intentar imposar-lo a Múrcia. Llavors el Govern central va reaccionar: Isabel Celaá, al capdavant com a ministra d’Educació i Formació Professional, el va portar a la justícia perquè el considerava inconstitucional. La iniciativa es va aturar i el Tribunal Superior de Justícia de Múrcia el va arxivar en ple estiu.

L’Executiu de Pedro Sánchez va assegurar que continuaria «molt vigilant» en futurs acords PP-Vox per garantir que no es vulnerin els drets i les llibertats dels nens i nenes.