Guerra a Ucraïna

Robles obre la porta a l’enviament de més armes si Ucraïna «ho necessita»

La ministra de Defensa reivindica la necessitat d’unitat per fer front a Rússia, tant dins d’Espanya com internacional al si de la Unió Europea i l’OTAN

Robles obre la porta a l’enviament de més armes si Ucraïna «ho necessita»
2
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha deixat oberta aquest dimecres la possibilitat de realitzar nous enviaments d’armes a Ucraïna perquè faci front a la invasió de Rússia, sempre en funció de les seves necessitats i de «les disponibilitats» d’Espanya.

A la seva arribada al Congrés per donar compte de la situació d’Ucraïna davant la Comissió de Defensa i repassar les missions internacionals en què participen les Forces Armades, Robles ha remarcat la «solidaritat» d’Espanya amb Ucraïna davant l’atac perpetrat pel president rus, Vladímir Putin.

«Dins de les disponibilitats, si Ucraïna ho necessita, enviarem el material que tinguem i que pugui ajudar a aquesta defensa heroica que estan fent els ucraïnesos», ha confirmat sobre la possibilitat de realitzar nous enviaments de material ofensiu.

El cap de setmana passat ja van sortir d’Espanya quatre avions A-400M de l’Exèrcit de l’Aire carregats amb material per entregar a la resistència ucraïnesa. Es va tractar d’un total de 1.370 llançagranades contracarro, 700.000 cartutxos de fusell i metralladora, i metralladores lleugeres, tots propietat de l’Exèrcit de Terra.

En aquest marc, Robles ha insistit en el seu missatge de recolzament a Ucraïna i condemna l’agressió de Rússia i ha demanat a tots els partits que tinguin sentit d’Estat.

«Els ciutadans ens estan donant l’exemple de solidaritat amb el poble ucraïnès i espero que tots els partits utilitzin la mateixa solidaritat», ha reclamat després que el PP hagi acusat el Govern d’«utilitzar la guerra» per justificar la pujada de preus.

Crida a la unitat

La ministra de Defensa ha reivindicat així la necessitat d’unitat per fer front a Rússia, tant dins d’Espanya com internacional al si de la Unió Europea i l’OTAN per fer front a unes actuacions de Putin que creu que «clarament» violen el dret internacional i espera que tinguin resposta en els tribunals internacionals.

«Avui tots som Ucraïna, el dolor dels ucraïnesos és el nostre dolor», ha proclamat recordant que Rússia és una potència nuclear i aquesta «agressió» mereix la condemna de tots els actors internacionals. El poble ucraïnès, amb la seva defensa, ha dit que no només defensa el seu territori sinó «la llibertat i la democràcia» a el tot el món.

«Ucraïna, el seu poble, Europa i tot el món estan lliurant a Ucraïna una lluita per un món pacífic, en convivència, defensant els valors de llibertat, pluralitat, democràcia i l’imperi de la llei que compartim a la UE i l’OTAN com a única via possible per a la pau al món –ha sostingut–. L’amenaça i invasió brutal i unilateral és un atac a aquests valors».

Notícies relacionades

Amb això, ha defensat que tant la Unió Europea com l’OTAN van fer «tot l’esforç possible» per trobar una solució diplomàtica i negociada al conflicte, però Putin en va fer cas omís seguint una estratègia de «conquesta» i ara «ha de pagar per això».

En primer lloc, ha recordat les mesures adoptades de caràcter econòmic i polític, una resposta «mai abans vista» per impedir a Putin continuar amb la guerra i recolzar el poble ucraïnès.