Ple a la Cambra

El Parlament consagra la nova cúpula de TV-3

  • El PSC, ERC i Junts fan valer el seu pacte entre les crítiques de «partidisme» d’altres formacions

  • Rosa Romà es converteix en nova presidenta de la CCMA

El Parlament consagra la nova cúpula de TV-3
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No hi ha hagut sorpreses i el Parlament ha confirmat aquest dimecres la designació de Rosa Romà com a nova presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Carme Figueres, Lluís Garriga, Lluís Noguera, Àngels Ponsa, Gemma Ribas i Josep Riera estaran al seu costat com a membres del consell de govern de l’ens rector de TV-3 i Catalunya Ràdio. 

Els vots dels partits que van arribar a un acord per a la renovació de la CCMA –PSC, ERC i Junts– han sigut suficients per aconseguir el recolzament dels dos terços de la Cambra que es requeria per als nomenaments. Finalment, 93 diputats han donat l’aval en vot secret a la nova cúpula de la CCMA, i 33 s’hi han oposat. La resta de formacions s’han queixat perquè, segons la seva opinió, el «partidisme» va guiar l’elecció de noms.

Els grups del PSC, ERC i Junts han proposat els nous membres després de pactar la renovació de diversos càrrecs caducats d’òrgans que tria la Cambra catalana, com la Sindicatura de Comptes i la Síndica de Greuges.

Durant el debat, el socialista David Pérez ha exigit restablir el «servei de compromís públic i pluralitat dels mitjans públics de Catalunya i de no gubernamentalització», com està demanant el PSC des del principi de la legislatura.

Francesc de Dalmases (Junts) ha insistit que els mitjans públics han de fomentar l’ús i domini del català, i ha considerat que per «tenir uns mitjans públics catalans forts s’ha de tenir una CCMA forta». I la republicana Raquel Sans ha destacat la trajectòria de Romà com el «perfil que millor encaixa» amb la presidència de la CCMA, segons informa Europa Press.

Després que Alberto Tarradas (Vox) despertés les queixes de la resta de partits per remarcar la «proximitat a ERC» de la nova presidenta, la resta de partits de l’oposició van protestar pel partidisme de tots els nomenaments. «Desgraciadament, hem vist com diputats en actiu, exconsellers i excaps de premsa formaran part d’aquest consell», ha dit Xavier Pellicer (CUP).

Els comuns dubten que hi hagi canvis a la tele pública

Per part dels comuns, Susanna Segovia ha acusat el PSC, ERC i Junts d’anteposar els interessos de partit als dels mitjans amb aquesta renovació, i ha advertit que la proposta «no allunya de la partidització» la CCMA.

Notícies relacionades

Nacho Martín Blanco (Cs) ha celebrat que el currículum de Romà és un dels millors dels membres proposats, una cosa que veu com una esperança, tot i que ha lamentat que el conjunt dels membres no compleix «la llei del Parlament de despartiditzar els òrgans públics catalans».

Lorena Roldán (PP) ha criticat que les designacions han aconseguit opacitat, segons ella, i ha acusat el PSC, ERC i Junts de voler «continuar l’ús partidista de TV-3».