DECISIÓ JUDICIAL

El TSJC envia a judici Roger Torrent per desobediència

La fiscalia reclama per al conseller i altres exmembres de la Mesa del Parlament una pena d’inhabilitació i multa

El TSJC envia a judici Roger Torrent per desobediència
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de rebre els escrits d’acusació de la fiscalia i de Vox, que exerceix l’acusació popular, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat obrir el judici oral contra l’actual conseller d’Empresa i l’expresident del Parlament, Roger Torrent, per haver permès la tramitació a la cambra catalana de dues resolucions a favor del dret d’autodeterminació en contra de la monarquia, eludint els mandats del Tribunal Constitucional (TC). També seran jutjats pel mateix el seu excompanys a la Mesa del Parlament Josep Costa (JxCat), Eusebi Campdepadrós (JxCat) i Adriana Delgado (ERC). L’alt tribunal afirma que els fets podrien ser constitutius d’un delicte de desobediència greu.

Inhabilitació i multa

La fiscalia reclama un any i vuit mesos d’inhabilitació i multa de 30.000 euros per a Torrent, Costa i Campdepadrós (JxCat), mentre que per a Delgado demana un any i quatre mesos i una multa de 24.000 euros perquè només va participar en una sola de les tramitacions. L’acusació pública relata Torrent, Campdepadrós i Costa, «sent coneixedors del contingut i els apercebiments» del Tribunal Constitucional de dies anteriors, «i malgrat l’oposició de la resta dels membres de la Mesa» i l’avís del secretari general de la Cambra, van acceptar l’octubre del 2019 tramitar dues resolucions sobre la Monarquia i el dret a l’autodeterminació, aprovades el novembre d’aquell any pels membres del Parlament.

Notícies relacionades

Els fiscals remarquen que, dies abans de l’aprovació, els quatre imputats van desestimar les peticions de reconsideració efectuades per grups de l’oposició i «van ratificar» l’admissió a tràmit dels textos. «Torrent, tenint coneixement» de la impugnació per part de l’Executiu central i «sabent» que el Tribunal Constitucional acordaria de forma immediata la suspensió de la tramitació de la moció, va decidir modificar» l’hora de l’inici del ple, argumenta l’escrit l’acusació.

Abans de la interposició de la querella per part de la fiscalia, el Tribunal Constitucional va acordar per unanimitat requerir aquesta institució que estudiés si Torrent i els seus companys de la Mesa havien comès un delicte de desobediència per admetre la tramitació al Parlament de dues resolucions, l’octubre del 2019, en les quals es reivindicava el dret a l’autodeterminació i es reprovava el Rei.