Guerra a Ucraïna

Espanya reforçarà els contingents a la frontera de Rússia

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha avançat des del Líban una mesura que es confirmarà «en dates pròximes»

Espanya reforçarà els contingents a la frontera de Rússia
2
Es llegeix en minuts

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha avançat aquest dilluns nous desplegaments de tropes espanyoles a la frontera dels països aliats de l’OTAN amb Rússia i, tot i que no ho ha concretat, ha assegurat que «en dates pròximes» hi haurà «alguna notícia».

«La posició de l’OTAN és reforçar la frontera dels països aliats i allà hi haurà Espanya sense cap dubte», prenent les «mesures de reforç de fronteres que siguin necessàries», ha remarcat Robles des del Líban, on ha assistit a l’entrega del comandament de la Missió de la Força Interina de les Nacions Unides en aquest país (UNIFIL, per les seves sigles en anglès) al general espanyol Aroldo Lázaro Sáenz.

La ministra ha recordat que aquest dilluns s’ha fet una reunió del comitè militar de l’OTAN i, tot i que ha dit no tenir encara notícies de les decisions adoptades, ha incidit que Espanya està «fermament compromesa, i per preservar la pau, de comú acord amb els nostres aliats, veurem aquelles decisions més adequades».

Robles ha considerat que cal protegir les fronteres de tots els països que pertanyen a l’OTAN i demostrar al president rus, Vladímir Putin, que «no acceptem cap tipus d’amenaces» i «ni la utilització de vies nuclears ni les amenaces a països de l’entorn (amb referència a Suècia i Finlàndia) podran amb la unitat de la Unió Europea ni de l’Aliança».

Segons el seu parer, el president rus ha de comparèixer davant de tribunals internacionals per la seva actuació a Ucraïna.

Preguntada sobre la possibilitat que s’activi el grup de desplegament ràpid de l’OTAN, Robles ha respost «que aquest escenari en aquest moment no està contemplat», sinó que el que s’està debatent és reforçar només els contingents que Espanya té desplegats a la zona en missions de l’OTAN, que ja han sigut aprovats pel Congrés dels Diputats.

Espanya compta actualment amb uns 800 efectius a la zona pròxima al conflicte, a més de caces, vaixells i carros de combat: 350 militars a Letònia, 150 a Bulgària i uns 300 als tres barcos que naveguen pel mar Negre.

La ministra ha insistit a considerar «inacceptable» el que ha fet Putin i ha assenyalat que l’OTAN i la Unió Europea «s’han de mantenir absolutament unides en la més radical de les condemnes amb el màxim rigor en les sancions».

Notícies relacionades

La ministra ha manifestat el compromís «ferm i rotund» per condemnar la invasió a Ucraïna i per dir que tots junts continuem treballant perquè acabi la invasió», alhora que ha fet una crida «molt especial» al Consell de Seguretat de les Nacions Unides perquè «es mostri, com ho està fent, ferm en la condemna de Rússia».

«En uns dies en què la pau està sent salvatgement atacada per Putin és un dia molt important per a Espanya al reconèixer l’esforç que les seves Forces Armades fan a la pau», ha remarcat.