En el Congrés

El PSOE tomba la creació de l’empresa pública d’energia que reclama Podem

Els socialistes lamenten que la proposició de llei no solucioni cap dels problemes actuals

Els morats aconsegueixen el recolzament d’alguns dels socis del Govern, tot i que matisen la iniciativa

El PSOE tomba la creació de l’empresa pública d’energia que reclama Podem

R. Rubio / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Nou desacord entre el PSOE i Unides Podem. Els dos socis del Govern han tornat a xocar en el Congrés a costa de la creació d’una empresa pública d’energia. Els socialistes han rebutjat la proposta dels morats. «No té cap sentit per aconseguir els objectes que diu perseguir llevat, és clar, que l’únic objectiu sigui la creació d’una empresa pública d’objectiu com a finalitat i no com a mitjà i després ja es veurà», els ha etzibat el diputat del PSOE Germán Renau als seus aliats.

Una setmana després que els socialistes tombessin una proposició no de llei d’Unides Podem sobre la reforma fiscal, aquest dimarts s’han posicionat en contra de la proposició de llei per crear una empresa pública d’energia que gestioni els salts hidroelèctrics segons vagin caducant les seves concessions. El portaveu dels morats, Pablo Echenique, ha assegurat que és «pur sentit comú» per acabar amb l’«oligopoli mafiós» de les elèctriques.

Echenique ha assenyalat que aquesta empresa pública permetria «abaixar la factura de la llum»; «una transició energètica cap a fonts renovables», i augmentar la «sobirania i seguretat energètiques». «Si hi ha una cosa que no els encaixa de la nostra llei, negociem durant el tràmit parlamentari i el modifiquem. No hi tenim cap problema», els ha dit el dirigent morat als socialistes.

Rebuig permanent

No obstant, en el PSOE hi ha moltes coses que no els encaixen. «En l’exposició de motius, Unides Podem assenyala que sense una empresa pública no s’arribaran als objectius climàtics, que aquesta empresa s’ocuparà de rebaixar la factura de la llum i que garantirà que ningú pateixi pobresa energètica. [...] És una mica decebedor que després, en els 9 articles, no hi hagi res d’això. L’únic que diuen és que crearà una empresa pública d’energia. Punt final», ha lamentat Renau.

Notícies relacionades

Minuts abans, el diputat socialista havia criticat els morats que «per solucionar el problema és important diagnosticar-lo correctament». «S’han de posar mesures que serveixin per a aquest problema, perquè altrament o no estem entenent el problema o no estem intentant resoldre’l», els ha retret. Renau ha assenyalat que la gestió sobre els salts hidràulics la concessió dels quals venci s’ha d’estudiar de manera individual. «Les coses es poden fer moltíssim millor», ha rematat la seva intervenció.

Un altre suport

La proposició de llei, per tant, no serà acceptada a tràmit. El ‘no’ del PSOE resulta sentenciador. Tot i així, els morats han obtingut el recolzament d’alguns dels socis habituals del Govern. EH Bildu, Compromís, el BNG o Junts s’han mostrat favorables a la iniciativa, tot i que han coincidit a posar la mateixa pega: els salts hidràulics han de ser gestionats per empreses públiques vinculades al territori i no per una empresa de caràcter nacional. A més, han sigut diversos els portaveus que han posat l’accent en la falta d’entesa entre els partits del Govern a l’hora de presentar iniciatives a la Cambra.