Subministrament bàsic

El Govern mantindrà la rebaixa fiscal de la factura mentre el preu de la llum continuï alt

La Comissió Europea presentarà una segona guia de mesures «en les pròximes setmanes» que inclourà mesures de tipus fiscal

El Govern mantindrà la rebaixa fiscal de la factura mentre el preu de la llum continuï alt
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern preveu prorrogar les rebaixes fiscals del rebut de la llum mentre el preu de l’electricitat segueixi en els nivells actuals. «En la mesura que això segueixi en forquilles de preu com les que estem veient, el Govern mantindrà el recolzament fiscal als consumidors», ha assegurat la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després d’una reunió amb la comissària d’Energia, Kadri Simson. Fins el 30 d’abril del 2022 la factura inclou un IVA reduït (10%) per als contractes que no superin els 10 quilowatts de potència i sempre que el preu mitjà del mercat majorista el mes anterior sigui superior als 45 euros per megawatt hora i tots els perceptors del bo social. També caduca en aquesta data la rebaixa de l’impost especial a l’electricitat al 0,5%. I una mica abans, a finals de març, finalitza la suspensió de l’impost del 7% a la producció d’electricitat.

La vicepresidenta no ha concretat quin és el llindar de preus, però els preus actuals disten molt de l’habitual en anys anteriors, quan la forquilla de preus de l’electricitat se situava entre els 40 i els 70 euros el megawatt hora. El preu de l’electricitat al mercat majorista marca aquest dilluns uns 179,74 euros el megawatt hora (l’any passat eren 5,67 euros el megawatt hora, tot i que el 21 de febrer va caure llavors en diumenge, que sol ser un dia amb una demanda inferior a un dia feiner) i els mercats de futurs mantenen preus alts durant tot aquest any.

Notícies relacionades

Més enllà d’aquestes mesures, Ribera confia en el paquet de mesures de Brussel·les que pugui «reduir l’impacte del preu del gas en els preus de l’electricitat». La comissària europea, Kadri Simson, no ha donat pistes sobre quin serà el camí triat per Brussel·les. El màxim que ha arribat a dir és que al si de la Unió Europea hi ha «diferents opinions», uns «creuen que és necessari un canvi normatiu en el sistema de formació de preus i d’altres creuen que el marc actual és el que impulsa les renovables». «Els reguladors (ACER) presentaran un informe a l’abril per suavitzar els increments de preus en el futur», ha afegit.

En paral·lel, Europa planteja una nova guia orientativa amb noves mesures, més enllà de les publicades a l’octubre, que els estats membres podran posar en marxa per fer front a les pujades del preu de l’electricitat. Es presentarà en les «pròximes setmanes», abans de la cimera de la Unió Europea, segons ha indicat Simson. «Atès l’actual context de preus alts, els estats membres poden excepcionalment capturar renda inframarginal amb mesures fiscals específiques, però limitades en el temps i només dirigides als efectes d’aquesta crisi. Donarem orientació als estats membres sobre com introduir aquestes mesures pròximament», han sigut les paraules de Simson.