Cita divendres

El PSC insisteix que Aragonès ha d’acudir a la conferència de presidents de La Palma

  • Els socialistes insten la Generalitat a defensar «els interessos dels catalans»

El PSC insisteix que Aragonès ha d’acudir a la conferència de presidents de La Palma

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC no es dona per vençut, i aquest dilluns ha ofert al president de la Generalitat, Pere Aragonès, nous arguments perquè acudeixi a la conferència de presidents autonòmics que se celebrarà divendres a La Palma. Tot i que el president ja ha anunciat que en principi no hi anirà, la vice primera secretària socialista, Lluïsa Moret, li ha demanat que rectifiqui i que defensi «els interessos dels catalans».

Els socialistes mantenen l’estratègia d’oferir diàleg al Govern en múltiples fòrums, per visibilitzar que s’ha obert una nova etapa en relació amb l’independentisme. Però la Generalitat en sospita, i tem que aquest acostament se circumscrigui a una foto i poc més, i per aquest motiu rebutja acudir a La Palma. Per això també les dues parts van valorar de manera tan desigual els avenços que es van produir en la comissió bilateral de la setmana passada.

La pressió de Moret a Aragonès d’aquest dilluns va en la mateixa direcció. La dirigent socialista, en funcistà de baixa per ons de portaveu del PSC des que la titular en aquest àmbit, Elia Tortolero, ematernitat, ha afirmat que és necessari que «Catalunya sigui present i participi en les decisions que es prenguin» a La Palma.

La cita tindrà lloc gairebé mig any després de l’inici de l’erupció del volcà Cumbre Vieja. El president del Govern, Pedro Sánchez, abordarà amb els líders autonòmics qüestions com la situació actual de la pandèmia, la recuperació econòmica, l’estat dels fons europeus de recuperació i la cooperació en l’àmbit d’emergències en Protecció Civil.

Notícies relacionades

Moret va assegurar també que la reunió de La Palma no servirà només perquè els presidents es facin una foto, i va afegir que si la Generalitat no hi va suposarà una «contradicció» amb la política de diàleg que diu que encapçala el president.

No obstant, la vice primera secretària del PSC ha desvinculat la participació d’Aragonès en la Conferència de Presidents de la convocatòria d’una nova reunió de la taula de diàleg entre governs per tractar el conflicte català. «Són espais diferents», ha dit.