Com a avals

El Tribunal de Comptes aixeca l’embargament de les cases de Mas i Homs pel 9-N

  • L’expresident i l’exconseller de Presidència van intentar aportar els immobles en el procediment de l’1-O i l’acció exterior

El Tribunal de Comptes aixeca l’embargament de les cases de Mas i Homs pel 9-N

David Castro

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal de Comptes ha comunicat aquest divendres als condemnats per la consulta del 9-N del 2014, l’expresident de la Generalitat Artur Mas, els seus exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau i l’exsecretari general de Presidència Jordi Vilajoana, que ha procedit a aixecar l’anotació segons la qual al Registre de la Propietat figurava que les seves vivendes havien sigut embargades per cobrir els 4,9 milions que se’ls va imposar en sentència, quantitat que amb interessos i costos, ascendia en realitat a més de 6,3 milions d’euros.

Fonts jurídiques han assenyalat a aquest diari que l’embargament que pesava sobre les vivendes encara no s’havia aixecat, malgrat que ja s’havia abonat la quantitat imposada en sentència per una discrepància en el càlcul dels interessos que s’havien de pagar entre la ja exconsellera del tribunal Margarita Mariscal de Gante i les defenses. Finalment aquestes, a l’espera que es produeixi una decisió definitiva al respecte, han optat per dipositar els 190.827 euros que se’ls reclamava en aquest concepte. Aquesta quantitat sumada a la de 1.055.000 euros que ja havien aportat ascendia a un total de 1.245.828 euros, que van ser fixats per l’òrgan fiscalitzador com a interessos, segons consta en la resolució notificada aquest divendres.

Altres avals

Notícies relacionades

Es dona la circumstància que tant Mas com Homs van mirar d’aportar les seves vivendes també com a aval per cobrir les fiances dels dos procediments en els quals també estan encausats i que, a l’iniciar-se la fase d’enjudiciament, s’han acumulat. Es tracta del de l’1-O, pel qual el gener del 2020 se’ls va exigir una fiança de 4,2 milions, i el de l’acció exterior, en el qual el juny del 2021 se’ls van reclamar 5,4 milions, juntament amb 32 ex alts càrrecs més del Govern.

Els immobles sobre els quals s’ha aixecat la trava imposada pel Tribunal de Comptes el setembre del 2017 es trobaven a Barcelona, en el cas dels de Mas, Ortega i Vilajoana, a Taradell (Barcelona), en el d’Homs, i a Ribes de Freser (Girona), en el de Rigau.