Escrit de defensa

Núria Marín demana l’arxiu de la causa contra ella pel frau del Consell Esportiu

  • L’alcaldessa de l’Hospitalet assegura que quan va tenir coneixement de les irregularitats en el Consell Esportiu va actuar per esbrinar si eren certes, alhora que afirma que ella no participa en els expedients per adjudicar subvencions

Núria Marín demana l’arxiu de la causa contra ella pel frau del Consell Esportiu
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha demanat al jutge que investiga el presumpte frau en el Consell Esportiu d’aquesta localitat l’arxiu de la causa contra ella perquè, segons l’escrit al qual ha tingut accés EL PERÓDICO, quan va tenir coneixement de les possibles irregularitats en la gestió de l’entitat de promoció de l’esport va portar a terme «nombroses actuacions preventives tendents a l’esclariment dels fet i sempre sota la convicció de qui tenia tota la informació», el regidor socialista Jaume Graells, «podria presentar en qualsevol moment» si ho considerava oportú una denúncia. També qualifica d’«infundada i genèrica» l’acusació contra ella que podria haver participat en el presumpte desviament de fons públics, ja que ella no participa en els expedients per atorgar subvencions.

L’escrit de l’advocat Fermín Morales relata que quan Graells va explicar a l’alcaldessa les presumptes irregularitats en el Consell Esportiu de l’Hospitalet (CELH), la conducta de la regidora «va ser la degudament exigida segons la seva condició d’alcaldessa. En aquest sentit, el lletrat destaca que «contràriament a la deixadesa atribuïda a Marín en els informes policials», la dirigent socialista es va reunir amb Graells el mateix dia en què aquest li va enviar un whatsapp, el 3 de febrer del 2020. En aquesta trobada, l’alcaldessa va trucar a la secretària municipal per veure’s l’endemà. Va ser llavors quan li va demanar que es reunís amb Graells per atendre les seves explicacions i valorar-les.

Posteriorment, la regidora es va entrevistar amb el tinent d’alcalde Cristian Alcázar i l’exregidor d’esports, Cris Plaza, els quals van negar les possibles anomalies en el Consell Esportiu. Fins i tot, el primer va advertir a l’alcaldessa que en el rerefons de l’assumpte havien qüestions «personals i sentimentals» de Graells. A l’observar que hi havia versions «contradictòries», Marín va suggerir a Plaza, en aquell moment president de l’entitat, que el Consell encarregués una auditoria, ja que el Consistori no podia fer-ho.

La regidora, a més, va sol·licitar la revisió de totes les subvencions, contractes i qualsevol relació existent entre l’Ajuntament i el Consell. La Intervenció General va respondre que «tot era correcte». La dirigent del PSC remarca que Graells «a cap passatge de la seva denúncia» li atribueix «fets de caràcter delictiu» i que el Consistori va remetre al jutjat tota la informació que li va ser requerida al juliol i novembre del 2020. L’escrit aclareix que «encara tenint en compte la seva condició d’alcaldessa», Marín «no pot determinar personalment la possible falsedat en els comptes de la institució, ni determinar la falsedat d’un document o l’autoria d’una firma, o irregularitats comptables». Així mateix, precisa que la regidora es va trobar versions «frontalment oposades».

Relació «estrictament institucional»

Notícies relacionades

Respecte a la participació de Marín en la presumpta desviació de fons, la defensa de l’alcaldessa exposa que la relació d’aquesta amb el Consell és «estrictament institucional» i que, per tant, no intervé en els expedients per atorgar subvencions. Tampoc «ostenta competències en relació amb el control, verificació i fiscalització de l’aplicació» d’aquestes partides atorgades per l’Ajuntament. Per reforçar aquesta tesi, l’advocat ha presentat un dictamen jurídic sobre la naturalesa del Consell Esportiu, que revela que el Consistori ha complert els procediments legals. La policia va exposar en els seus informes com a «indici» l’assistència de Marín a una assemblea del CEHL el novembre del 2015. Segons la defensa, que va ser un «mer acte d’assistència protocol·lària», com passa en nombroses ocasions.

L’advocat considera que els indicis que van motivar la inclusió de Marín com a investigada han quedat «desvirtuats» i, per tant, és procedent arxivar la causa contra l’alcaldessa. Al seu entendre, la permanència «innecessària i dilatada» de la regidora com a investigada comporta conseqüències a «nivell personal i professional» que poden ser «irreversibles».