President de Mèxic

Estupor en el Govern després de l’anunci de López Obrador d’una «pausa» en les relacions amb Espanya

Albares assegura que aquestes declaracions no han tingut cap traducció oficial i intenta verificar el seu abast real

Estupor en el Govern després de l’anunci de López Obrador d’una «pausa» en les relacions amb Espanya

EFE

3
Es llegeix en minuts

Un front internacional que el Govern donava ja per tancat es va reobrir aquest dimecres de manera inesperada. El president de Mèxic, Andrés López Obrador, va proposar «fer una pausa» en les relacions amb Espanya, que, va dir, «ens convindrà als mexicans i als espanyols». «Ens donarem un temps» i que es reprenguin, va arribar a plantejar, quan ell ja no sigui a la presidència. «No és bona la relació», va mantenir, i «a mi m’agradaria fins que tardéssim que es normalitzés».

Una reflexió que López Obrador va realitzar, arran d’unes crítiques prèvies a les empreses espanyoles, a les quals va assimilar amb les empreses dels EUA. Segons ell «els que abans eren els amos de Mèxic». «Era un contuberni», una promiscuïtat econòmica i política a la cúpula dels governs» que ha durat «tres sexennis». «Ens saquejaven», va defensar, amb referència a Espanya.

La seva diatriba va causar una gran sorpresa en l’Executiu espanyol, que en cap cas esperava aquest estirabot. Al contrari, la crisi institucional auspiciada per López Obrador, amb la fustigació a empreses com Iberdrola, OHL i Repsol, i amb la carta que el març del 2019 va enviar al Rei exigint disculpes públiques per la conquista, començava a reconduir-se. Inicialment el Ministeri d’Exteriors va optar per no fer declaracions per no «afegir més gasolina». Però José Manuel Albares, que es trobava a Lió, va acabar per realitzar un pronunciament en el qual va mostrar la «sorpresa» del Govern per les paraules de López Obrador, tot i que va mirar també de rebaixar el seu abast.

El ministre va defensar que s’havien fet en un «context informal», a preguntes d’un periodista i no suposen una «posició oficial». En tot cas, el seu departament estava mirant de verificar què significaven. «Més enllà de declaracions verbals sobtades o paraules puntuals», va afegir, «la relació entre Espanya i Mèxic és estratègica». «El Govern no ha fet res que puguin justificar aquestes manifestacions», va reiterar. «Lluny d’una pausa el que existeix és un increment de les relacions empresarials».

Malgrat els intents de minimitzar aquest assumpte, Albares sí que va avisar que «el Govern defensarà els interessos d’Espanya davant qualsevol circumstància i davant qualsevol país». I va recordar a López Obrador que aquesta nova posició contradeia les seves últimes manifestacions i les del seu secretari de Relacions Exteriors, Marcelo Ebrard, que va agrair personalment a Albares a través de les xarxes socials, «els seus bons oficis i simpaties per Mèxic».

Aquesta derrapada verbal del president mexicà es produeix just quan l’Executiu pensava que havia aconseguit superar la tensió diplomàtica d’aquests últims tres anys, després de la concessió definitiva del plàcet al nou ambaixador de Mèxic al nostre país, Quirino Ordaz, després de mesos d’espera, el 28 de gener passat. El mateix López Obrador va donar per fet a mitjans d’aquell mes que la seva proposta de nou ambaixador seria acceptada i va assenyalar que les relacions amb el nostre país estaven «bé».

«Les relacions es reforçaran»

Com a reforç al que semblava l’obertura d’una nova etapa el ministre d’Exteriors va dir recentment en la comissió d’Assumptes Iberoamericans del Senat, que «hi ha interès d’obrir una nova pàgina» i que «en els pròxims mesos les relacions es reforçaran». És «un soci estratègic per a Espanya al qual ens uneix una rica agenda d’interessos compartits i profunds llaços», va remarcar.

Notícies relacionades

L’estranyesa sobre la reacció de López Obrador és encara més gran perquè no hi havia cap motiu perquè abordés l’estat de les relacions amb Espanya. A punt de reunir-se aquest dimecres amb l’enviat especial del Govern de Joe Biden en matèria de canvi climàtic, John Kerry, una pregunta sobre unes valoracions de l’ambaixador dels Estats Units a Mèxic, Ken Salazar, contra la reforma elèctrica de López Obrador, va desencadenar la tempesta sobre Espanya. Salazar va assegurar que «promou tecnologies brutes, obsoletes i cares».

La resposta del president mexicà al periodista, en la seva habitual conferència de premsa matutina, va ser que volen «energia neta per fer negocis bruts». Aquí, «ja no es permet robar, a robar a una altra banda». «No es permet la corrupció». «Ens veuen com si fóssim una colònia», va indicar sobre els EUA i les seves empreses, a qui també va al·ludir com «els amos de Mèxic». Això va ser just el que li va permetre enllaçar amb la situació de les empreses espanyoles i amb la relació diplomàtica amb Espanya.