Divisió entre les associacions que persegueixen aquests casos de pederàstia

Les víctimes dubten del sistema per investigar els abusos a l’Església, amb Gabilondo al capdavant

El PSOE critica que qüestionin la capacitat del Defensor del Poble, que va ser frare abans que polític

El socialista defensa que no va saber de «cap cas d’abusos» a l’escola religiosa on va fer classes

Les víctimes dubten del sistema per investigar els abusos a l’Església, amb Gabilondo al capdavant
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

L’elecció d’Ángel Gabilondo per liderar la investigació dels abusos sexuals a l’Església, segons proposa el PSOE, divideix les víctimes, i n’hi ha que dubten d’aquest sistema, amb l’actual Defensor del Poble al capdavant. Mentre algunes associacions consideren que és el millor model per fer justícia i reparació, a d’altres els «cou» el passat religiós de Gabilondo.

En la seva defensa ha sortit el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, que ha qualificat de «disbarat» que es posi en dubte la seva capacitat per haver sigut frare a la congregació de Sagrat Cor. «Estem parlant de delicte i volem salvaguardar les víctimes que no volen donar a l’opinió pública la informació del que han viscut», ha explicat Gómez a Antena 3.

A favor i en contra

Les víctimes estan dividides. Així, l’Associació Nacional Infància Robada va rebre «amb molta satisfacció» la proposta. «Estem d’acord en la seva conveniència en nom d’aconseguir eficàcia i eficiència. Creiem que és un model idoni per aconseguir veritat, justícia, reparació i acompanyament i perquè el reconeixement, una cosa tan fonamental, en alguna mesura, per a la curació de les víctimes, pugui arribar per fi», ha explicat la seva portaveu, Ana Cuevas. Quant a la figura d’Ángel Gabilondo, Cuevas ha assegurat a Europa Press que estan «d’acord» que sigui ell qui lideri la investigació i que el seu passat com a religiós «no» els «incomoda», sinó al contrari.

Per la seva banda, el portaveu de l’Associació de Víctimes d’Abusos Sexuals en centres religiosos de Navarra i víctima a l’escola dels Reparadors de Puente la Reina, José Luis Pérez, demana que si és el Defensor del Poble que investigarà els abusos, sigui «rigorós, seriós», i ha precisat que les víctimes estaran «vigilants». Sobre el fet que qui lideri la investigació, Ángel Gabilondo, tingui un passat com a religiós, Pérez assenyala que els «cou una mica».

Així mateix, el primer denunciant d’abusos a Montserrat, Miguel Hurtado, considera que hi ha «una percepció clara de conflicte d’interessos», ja que Gabilondo va ser religiós als anys 70 en una escola «durant el període en què altres religiosos del centre van cometre abusos». «Hi ha una percepció clara de conflicte d’interessos que deslegitimarà les conclusions. A Europa seria suficient perquè no se’l designés com a investigador», ha opinat Hurtado.

«Jo no en vaig tenir coneixement»

Per la seva banda, Gabilondo ha declarat que no va tenir coneixement de cap cas d’abusos sexuals a l’escola on va estar impartint classes quan pertanyia a la congregació dels Germans del Sagrat Cor, i s’ha mostrat partidari de realitzar una investigació dels casos d’abusos a menors a l’Església.

«Jo no vaig tenir coneixement de cap cas d’abusos sexuals a l’escola on vaig estar impartint classe. Si els hagués conegut els hauria denunciat», ha afirmat Gabilondo en declaracions a Europa Press. A més, ha afegit: «Estic i he estat sempre a favor que s’investiguin els abusos a menors i que es dirimeixin responsabilitats».

El PNB demana independents

Notícies relacionades

El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, espera que el màxim de partits acordin crear una comissió d’experts independents. En una entrevista concedida a TVE, a Esteban li han preguntat si el PNB estaria disposat a donar suport a la proposició no de llei registrada pel PSOE en què demana que el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, lideri les indagacions. El dirigent ‘jeltzale’ ha assenyalat que el seu grup ja va anunciar fa dies una iniciativa, que ja ha presentat a la Cambra baixa, en què aposta per tal que la investigació la porti a terme un grup integrat per experts independents al considerar-la «la solució més lògica i més eficaç».

A més, creu que és el més oportú en un tema tan «delicat i que afecta la intimitat de les persones» afectades. En aquest sentit, considera que la proposició no de llei del PSOE és «bastant similar», tot i que amb la diferència «principal» que els socialistes plantegen que el Defensor del Poble, Ángel Gabilondo, presideixi la comissió. «A veure si parlem entre tots els partits i podem portar, almenys el màxim possible, aquesta proposta a la Cambra», ha apuntat.