Belarra i Montero

Podem eleva la pressió sobre el PSOE per implementar una reforma fiscal que gravi els rics

Els morats proposen un pla per incrementar la recaptació en 29.800 milions d’euros

Belarra defensa un impost específic per a les fortunes que superin el milió d’euros

Podem eleva la pressió sobre el PSOE per implementar una reforma fiscal que gravi els rics

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem ha reprès la seva pressió al PSOE per posar en marxa una reforma fiscal. Fa dos anys que els morats es barallen amb els seus socis per implementar totes les mesures que es van recollir en l’acord de coalició i que suposaven gravar els patrimonis més alts. Fins al moment només han aconseguit passos tebis per part dels socialistes. Ara, a les portes que el Govern de coalició encari la reestructuració de la fiscalitat, Unides Podem vol començar a marcar els marges de la negociació. Un impost a les grans fortunes, elevar els gravàmens a les elèctriques o penalitzar les vivendes buides són algunes de les propostes que han presentat aquest dilluns per augmentar la recaptació en 29.800 milions d’euros.

Sense esperar els seus socis en l’Executiu, la ministra de Drets Socials i líder de Podem, Ione Belarra, i la responsable d’Igualtat del Govern, Irene Montero, han anunciat aquest dilluns el pla dels morats per a la reforma fiscal. Entre les mesures més ambicioses hi ha la creació d’un nou impost a les grans fortunes per substituir l’actual tribut al Patrimoni, que se centraria en les fortunes superiors a un milió d’euros, amb una exempció per vivenda habitual de 400.000 euros.

Aquest nou impost que proposen no seria bonificable per les comunitats autònomes, per evitar casos com el de Madrid, i aniria des del 2% per als que superin el milió d’euros al 3,5% per a aquelles fortunes que superin els 100 milions. Aquesta mesura recaptaria, segons apunten, 10.000 milions d’euros, fet que suposa un terç de l’increment que plantegen.

També insisteixen a elevar l’IRPF per a les rendes que superin els 120.000 euros. En el tram que va des d’aquesta xifra i fins als 150.000 volen incrementar 3 punts, per arribar al 48%. El següent esglaó, fins i tot els 300.000 euros estaria gravat amb un 50%, davant el 45% actual. I les rendes superiors als 300.000 euros haurien d’abonar el 52%.

Energia, vivenda i alimentació

En plena pujada dels preus de l’energia, els morats també plantegen un recàrrec del 10% en l’impost de societats a les empreses elèctriques per un període mínim de cinc anys, amb possibilitat de pròrroga. Segons els seus càlculs això suposaria uns 1.500 milions d’euros que anirien destinats a abaratir el preu de la llum.

També proposen gravar les vivendes buides per alimentar el mercat del lloguer i abaratir els preus. Tot i que la futura llei de vivenda recull mecanismes perquè els ajuntaments incrementin l’IBI fins a un 150% als immobles desocupats, els morats assenyalen la necessitat de «mesures més ambicioses» que siguin d’aplicació a tot el territori. Així, recullen un impost de 5 euros per metre quadrat de vivenda buida. A nivell estatal creuen que es podrien recaptar 1.700 milions d’euros.

Una altra de les mesures més ambicioses és posar en marxa un «impost sintètic que gravi la qualitat nutricional dels aliments». L’objectiu, desenvolupen, és penalitzar el consum d’aliments que resultin «nocius per a la salut». A tall d’exemple, sostenen que en els Pressupostos del 2021 s’incrementi del 10% al 21% l’IVA de les begudes ensucrades. Per contra, volen ampliar la llista d’aliments i begudes no alcohòliques amb tipus superreduït (4%) i incloure en aquest rang els productes d’higiene femenina i d’alimentació animal.

Friccions internes i externes

Notícies relacionades

«Sense justícia fiscal no hi ha una democràcia que sigui digna de tal nom», ha sentenciat Belarra en un acte al qual també ha acudit l’exlíder del Partit Laborista britànic Jeremy Corbyn. La secretària general de Podem ha cridat a arribar a un acord consensuat al si del Govern, tot i que la simple presentació d’aquesta agenda pròpia en un esdeveniment al qual han assistit membres d’ERC i EH Bildu deixa entreveure que els morats es mostraran bel·licosos davant el PSOE. Fa unes setmanes, Unides Podem ja va programar unes jornades en el Congrés amb els socis de l’Executiu sobre fiscalitat. El PSOE no hi acudia. Finalment, l’esdeveniment va ser posposat, tot i que de moment no té nova data.

A la mateixa hora que Belarra i Montero presentava la proposta dels morats, la vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, feia una roda de premsa després de reunir-se amb els agents socials per debatre la pujada del salari mínim. La líder d’Unides Podem s’ha desmarcat d’aquest pla que «desconeix». «Quedo de resultes del que exposi l’informe del comitè d’experts que lidera la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero», ha dit.