Els dubtes socialistes

El PSOE tem que una comissió al Congrés sobre els abusos de l’Església derivi en un «circ»

  • El Govern decidirà en els pròxims dies si recolza la via parlamentària o es decanta per la creació d’una comissió d’experts independents, proposada pel PNB

El PSOE tem que una comissió al Congrés sobre els abusos de l’Església derivi en un «circ»

Juan Carlos Hidalgo / Efe

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PSOE ha permès que es tramiti la iniciativa al Congrés dels Diputats, però no està segur de donar-li el seu suport definitiu. Els socialistes han cedit davant els seus socis d’Unides Podem, ERC i EH Bildu i han admès que iniciï el llarg camí parlamentari la proposta de crear una comissió d’investigació sobre els abusos sexuals comesos per membres de l’Església catòlica. En la reunió tradicional dels dimarts de la Mesa del Congrés, ha recolzat Unides Podem perquè aquesta iniciativa superi el primer escull. El PP i Vox han votat en contra. No obstant, segons el portaveu del grup parlamentari socialista, Héctor Gómez, el Govern i el seu propi grup encara no han decidit si és l’«instrument» més «útil» per aclarir aquests escàndols. Fonts de la direcció del PSOE en el Congrés temen que una comissió a la Cambra baixa sobre aquest assumpte es converteixi en un «circ» i acabi sent «contraproduent» per a les víctimes.

Sobre la taula d’aquest debat per posar llum en les pàgines fosques de la història recent a Espanya hi ha ara mateix dues propostes: la comissió d’investigació al Congrés i una comissió d’experts independents, idea del PNB. Sobre si donaran suport a les dues opcions, una aposta que Unides Podem, ERC i Bildu defensen, Gómez ha deixat clar que l’Executiu de Pedro Sánchez i el grup parlamentari es decantaran per «una sola direcció». «Estem valorant, en el Govern i en el grup, la seva idoneïtat. Quin és el millor pas a fer davant d’una situació tan sensible i delicada [...]. Volem actuar amb summa responsabilitat, estem estudiant les diferents vies perquè sigui un treball que posi llum sobre una situació que tots lamentem. Estem al costat de les víctimes», ha respost.

Segons els nacionalistes bascos, l’opció dels experts és «més respectuosa» amb els afectats, «tenint en compte la gravetat dels fets i l’extrema sensibilitat amb què s’ha de tractar aquest assumpte». El PNB pren com a referència el mètode utilitzat en països com França i Alemanya.

Sánchez es reunirà dijous amb víctimes

El camí de la comissió d’investigació a la Cambra baixa continuarà, segons Gómez, d’aquí dues setmanes, quan vagi a la junta de portaveus, que és la que inclou en l’ordre del dia dels plens i on es vota la creació –o no– d’una comissió d’investigació. No podrà ser la setmana que ve, ja que no hi ha Congrés per la celebració de les eleccions a Castella i Lleó el diumenge dia 13. Sí que entrarà en la junta del dia 15, que serà quan el PSOE haurà d’aclarir la seva posició. El dilema s’haurà d’aclarir abans. Pedro Sánchez es reunirà aquest dijous amb víctimes dels abusos del clergat.

Notícies relacionades

El PP ha votat en contra de la possibilitat d’investigar els abusos de l’Església a la Cambra baixa perquè creu que cal posar llum sobre aquests delictes en «totes les institucions», no només a l’Església, fent referència als abusos que han patit algunes menors tutelades pels governs autonòmics de les Balears, el País Valencià i la Comunitat de Madrid.

Segons el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, aquest tema «supera» les competències del Congrés i creu que no és el «millor» lloc per «investigar res de res».