Els lideratges de la postconvergència

Giró, clau de futur a Junts

  • Confirma que s’afiliarà al partit per «honestedat política» i continua guardant les seves cartes

  • Guanya punts quant a futurs lideratges en la formació davant la falta de relleu de Puigneró

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Jaume Giró va arribar de retruc al Govern –Elsa Artadi va renunciar a ser consellera– i ha demostrat en pocs mesos al capdavant de l’àrea d’Economia que no només li agrada la política sinó que administra amb intel·ligència els temps. De manera prudent però incessant, el que fos responsable de l’Obra Social de La Caixa va guanyant punts al si d’un partit, Junts per Catalunya, els futurs lideratges del qual estan sotmesos a un interrogant. El pròxim pas, segons ha confirmat en una entrevista a ‘El Punt Avui’, serà afiliar-se al partit de l’expresident Carles Puigdemont, per «honestedat política».

L’èxit més notable del Govern des de l’etapa de la legislatura, l’aprovació en temps i forma d’uns pressupostos, porta el segell de Giró. I el porta malgrat els vaivens de Junts a l’hora de maleir primer i beneir després el recolzament dels comuns als comptes. El mateix recolzament que va obtenir l’expresident Quim Torra i pel qual JxCat es va felicitar, per cert.

El teòric coordinador i per tant líder de Junts al Govern és Jordi Puigneró, vicepresident. És un home apreciat per Puigdemont i que ha aconseguit un preacord –el de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona– posteriorment desactivat. Però en el terreny polític, a Junts s’admet que encara no ha exercit aquest suposat lideratge. Segons el seu entorn, treballa amb prudència. I va tenir molta mà esquerra en la crisi interna amb el president Aragonès en relació amb els noms que va proposar Junts per a la taula de diàleg amb el Govern i que el dirigent d’ERC va rebutjar de ple.

Un perfil polièdric

Notícies relacionades

Així les coses, amb el pacte de pressupostos i una cada vegada més notable intervenció en assumptes polítics i no només econòmics, Giró va guanyant posicions. Ha mostrat valentia en els seus duels amb Ciutadans i el PP al Parlament, ha jugat a esgrima amb la CUP, marcant distàncies quan ho ha considerat oportú. Ha mostrat ullal independentista en qüestions com la de la monarquia, tal com va explicar a l’entrevista concedida a EL PERIÓDICO, i al mateix temps prudència en l’eix ideològic. I combina fermesa –no coincidirà amb el monarca espanyol– amb pragmatisme –està disposat a negociar el finançament autonòmic, tal com va revelar en l’esmentada entrevista– en les seves actuacions. A més, està desplegant un relat sobre la seva biografia, com quan al Parlament es va encarar al socialista Salvador Illa i va revelar els seus orígens humils a Badalona.

Tot aquest capital l’administra Giró amb cautela. No especula sobre la seva eventual candidatura a la Generalitat, i a Junts l’aposta oficial passa per mantenir Laura Borràs com a cap de cartell. Per ara.