Conflicte olímpic

Lambán: «No tolero faltes de respecte a Aragó, ni per part de Catalunya ni de ningú»

Les postures són molt dispars: Aragó vol que sigui en peu d’igualtat i Aragonès pretén liderar-la deixant el seu veí en un segon o tercer pla

2
Es llegeix en minuts

«No tolero faltes de respecte a Aragó, ni per part de Catalunya ni de ningú». Javier Lambán ha explicat els motius que el van obligar a suspendre la cita que tenia prevista aquest divendres a Balaguer (Lleida) amb el seu homòleg català, Pere Aragonès. «En vista dels esdeveniments previs, la trobada no anava a ser un pas endavant sinó un retrocés», ha dit el cap de l’Executiu d’Aragó en una compareixença davant els mitjans que ha protagonitzat al Pignatelli.

Després de sis anys sense relació institucional, a l’agenda de la cita d’aquest divendres figurava especialment la presentació d’una candidatura olímpica per organitzar els Jocs Olímpics d’hivern del 2030. Però les postures són molt dispars. Aragó vol que sigui en peu d’igualtat, mentre Catalunya pretén liderar-la deixant la comunitat aragonesa en un segon o tercer pla, cosa que ha desencadenat no poques reaccions en els últims dies dins i fora del Pignatelli. «La reunió hauria suposat posar un obstacle més, i ja hi ha bastants obstacles».

Detalls escabrosos

Lambán ha relatat l’ocorregut en l’última setmana, especialment al llarg de dijous, quan ultimant amb el gabinet de Pere Aragonès els detalls de la trobada de Balaguer va percebre una evident «falta de respecte institucional» per part de la Generalitat catalana. És més, el dirigent català no contemplava, per exemple, oferir una roda de premsa conjunta després de la trobada. «Em van dir que si jo volia em deixarien un micròfon a mi», ha relatat. «No m’aturaré en els detalls escabrosos», ha afegit Lambán, que ha assistit aquests últims dies, «estupefacte», segons les seves pròpies paraules, als moviments polítics que des de Catalunya atorguen a Aragó un paper «subaltern» i «residual» en la candidatura als Jocs d’hivern del 2030.

«Si la nostra posició és secundària o subalterna, Aragó no hi serà i si Aragó no hi és... no hi haurà Jocs»

Notícies relacionades

Després de visitar el Pignatelli dimecres i deixar clar al costat de Lambán que la candidatura ha de ser dissenyada i encapçalada en peu d’igualtat, el president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va viatjar a Catalunya, on va veure en primera persona com els responsables polítics catalans tenen molt clar que és Catalunya (pel que sembla amb el nom de Pirineus-Barcelona) la que ha de liderar un projecte en el qual Aragó tindria una «col·laboració tècnica». Coneixedor d’aquesta circumstància, Lambán ho té clar: «Si el preu per tenir uns Jocs és adquirir una posició secundària o subalterna, Aragó no hi serà i si Aragó no hi és... no hi haurà Jocs».

Lambán ha afegit que encara confia que es «recondueixi la situació». Lambán dona reunió suspesa aquest divendres a Balaguer per «ajornada», en espera que Aragonès mogui fitxa. El president d’Aragó diposita les seves esperances en el paper que puguin adquirir els actors que envolten el projecte, ja sigui del Govern central, el Comitè Olímpic Español o el col·lectiu d’empresaris catalans que sí que desitgen que s’impulsi una candidatura conjunta. «Cal llançar la pilota a terra i reconduir la situació. Jo no m’aixecaré de la taula. Seguiré fins al final jugant la partida».