Només hi dona suport Unides Podem

La Mesa del Congrés veta la compareixença de Martín Villa pels crims del franquisme

El PSOE, PP i Vox al·leguen que Martín Villa no pot comparèixer davant de la Comissió Constitucional perquè no és membre del Govern

La Mesa del Congrés veta la compareixença de Martín Villa pels crims del franquisme
1
Es llegeix en minuts

La Mesa del Congrés ha acordat aquest dimarts, amb els vots de PSOE, PP i Vox, inadmetre la petició de compareixença de l’exministre de l’Interior Rodolfo Martín Villa per parlar de crims durant la dictadura franquista, una citació que només ha comptat amb el recolzament dels membres d’Unides Podem en l’òrgan de govern de la Cambra.

La setmana passada, EH Bildu va demanar citar Martín Villa, que va ostentar la cartera d’Interior entre 1975 i 1979, davant la Comissió Constitucional del Congrés a l’entendre que havia acceptat la seva responsabilitat «política i penal» en crims ocorreguts durant el seu mandat.

«Jo pot ser que fos –va dir irònicament– el responsable polític i també fins i tot el responsable penal d’aquelles morts. Fins i tot en un rampell de bogeria hauria pogut ser-ne l’autor material. El que no era possible és que jo formés part d’alguns governs, en concret de la Transició, que van ordir un pla de terroritzar els espanyols partidaris d’un Govern democràtic», va assegurar Martín Villa en un esmorzar informatiu.

No està sotmès a control

Notícies relacionades

Segons han informat a Europa Press fonts parlamentàries, el PSOE, PP i Vox han vetat la petició al·legant que Martín Villa no pot comparèixer davant de la Comissió Constitucional perquè no és membre del Govern.

Només Unides Podem ha recolzat la petició de la coalició ‘abertzale’ per considerar que l’exministre sí que podria ser citat per aquest òrgan a efectes informatius, tal com preveu l’article 44.4 del Reglament del Congrés.