Entrevista

Pilar Llop: «Els indults han tingut un efecte positiu en la convivència a Catalunya»

  • La ministra de Justícia nega que hi hagi «conflicte» entre el PSOE i Podem sobre Ucraïna o la reforma laboral perquè «el president del Govern té el lideratge clar en les decisions polítiques»

Pilar Llop: «Els indults han tingut un efecte positiu en la convivència a Catalunya»

Alvaro Monge

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ministra de Justícia, Pilar Llop (Madrid, 1973), va rebre dilluns EL PERIÓDICO a la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. Al matí s’havia reunit amb la consellera de Justícia de la Generalitat, amb la qual havien discrepat amablement, com sol passar en aquesta nova etapa de desglaç entre governs, sobre l’augment de les hores de castellà a les escoles.

¿Quina postura prendrà l’Advocacia de l’Estat en l’execució de la sentència que obliga a impartir el 25% de les classes en castellà a les escoles catalanes?

Som en un Estat de dret i les sentències s’han de complir. És necessari acceptar la legislació vigent i el marc constitucional. No puc aventurar què és el que ocorrerà, perquè queden dos mesos perquè la Generalitat hi pugui presentar al·legacions. Les llengües no poden ser utilitzades com una eina per enfrontar, sinó que són un element de cohesió, d’expressió i de cultura. L’Advocacia de l’Estat és autònoma per emprendre totes les accions necessàries en defensa dels interessos de l’Estat i l’Estat som totes les Administracions.

¿Creu que si l’Advocacia de l’Estat demanés que s’executés es trencaria el diàleg entre el Govern català i l’espanyol?

El Govern espanyol aposta sempre pel diàleg, per bastir ponts i per emprendre aquesta agenda de retrobament amb Catalunya. Nosaltres no posem pedres al camí, sinó que utilitzem les pedres per construir els ponts.

El Tribunal Suprem no ha entrat a analitzar a fons l’assumpte dels indults als dirigents independentistes condemnats pel procés perquè Vox i el PP no tenen legitimació per recórrer. ¿Què opina sobre aquesta decisió i l’eficàcia dels indults?

Quan acabava d’arribar al Ministeri vaig dir que pensava que era improbable que el Suprem pogués resoldre sobre aquesta qüestió perquè hi havia una falta de legitimació activa. Jo valoro els indults com una cosa positiva, han tingut un efecte positiu en la convivència a Catalunya. La memòria de la Fiscalia General de l’Estat del 2020 assenyala que es redueixen sensiblement els delictes d’odi relacionats amb l’independentisme quan s’estan tramitant els indults i abans de la decisió del Consell de Ministres. Es va destensar aquella situació. I ara, a Catalunya, estic vivint que és un tema que està ja superat.

¿El Govern creu que els indults poden modificar l’equilibri de forces a Catalunya?

El Govern ha optat per concedir els indults en aquesta agenda de retrobament i de diàleg. El temps ens ha donat la raó i han rebaixat la tensió a Catalunya. Insisteixo: han tingut un efecte positiu en la societat catalana.

Diu que estan treballant en el Ministeri en la reforma del delicte de sedició. ¿Es reformarà en aquesta legislatura?

No està en el pla anual normatiu, perquè l’aritmètica parlamentària no ens dona una majoria suficient per abordar una reforma d’aquest calat. Però sí que és cert que el delicte de sedició comporta unes penes que potser no s’adeqüen a com es regulen figures penals similars en altres països del nostre entorn.

¿Què passarà amb el Consell General del Poder Judicial? ¿Què s’hauria de fer davant el bloqueig?

Complir la llei. La Constitució diu que cada cinc anys es renovarà el CGPJ. Ja han passat. Que curiós que cada vegada que ha governat el PSOE i el PP ha estat a l’oposició s’ha bloquejat el nomenament del CGPJ.

¿No creu que el bloqueig augmenta la desafecció, independentment de qui en sigui el culpable?

No crec que puguem deslligar la qüestió de qui està bloquejant el CGPJ. És que sempre l’han bloquejat els mateixos, el PP, perquè no els interessa ara renovar-lo. És l’única explicació que es pot donar en aquest moment, perquè el CGPJ obeeix a unes majories de quan el PP estava en el Govern.

És una setmana decisiva per al decret de la reforma laboral. ¿Es planteja el Govern modificar el text per atraure partits com ERC i el PNB tot i que això despengi la CEOE?

No es tracta d’una reforma del Govern, sinó que és pactada i consensuada, és sobretot dels agents socials, dels treballadors i dels sindicats, i també de la patronal, de les empreses. El que hem de fer és respectar els acords als quals s’ha arribat, i aquesta és la idea que té el Govern.

¿Creu que la reforma laboral i altres assumptes de conflicte al si del Govern, com la crisi entre Rússia i Ucraïna, poden provocar que l’Executiu no pugui acabar la legislatura?

Aquest Govern estarà governant els dos anys que queden de legislatura, i després el PSOE continuarà governant, n’estic convençuda. No hi ha conflicte en el Consell de Ministres. És el president del Govern qui té el lideratge clar en les decisions polítiques, sobretot les de més alt nivell. En la qüestió d’Ucraïna, la resposta que es donarà és el diàleg, la desescalada i la distensió del conflicte.

Notícies relacionades

¿Creu que el rei emèrit hauria de tornar a Espanya si s’arxiva la causa contra ell?

Vull mostrar un absolut respecte per les investigacions que s’estan portant a terme en relació amb la figura del rei emèrit. El Govern no pot interferir de cap manera en aquestes investigacions. En relació amb la possible tornada a Espanya, és una decisió que han de prendre el mateix rei emèrit i la Casa Reial. Nosaltres no ostentem la màxima institució de l’Estat i no tenim res a dir-hi. Crec que els comportaments del rei emèrit no poden entelar la tasca eficaç, moderna i compromesa del nostre rei actual, Felip VI.