Nou esborrany

El Poder Judicial adverteix que la llei de vivenda elimina competències autonòmiques

L’esborrany de l’informe que es discutirà dijous acull els supòsits de l’esmena a la totalitat que van recolzar la majoria dels vocals contra l’informe inicial de Cuesta, que era complaent amb l’avantprojecte de Sánchez

2
Es llegeix en minuts

L’esborrany de l’informe sobre la llei de vivenda que serà previsiblement recolzat pel ple del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) dijous vinent no inclourà sorpreses i, d’acord amb l’esmena que va tombar el passat dia 14 el text inicial, que era molt complaent amb l’avantprojecte del Govern de coalició, advertirà que aquest vulnera el repartiment constitucional de competències en aquesta matèria. En termes molt durs, el text arriba a afirmar que els plans de l’Executiu poden causar inseguretat jurídica a l’‘expropiar’ competències de les comunitats autònomes.

El text, de 59 pàgines i a què ha tingut accés ‘El Periódico de España’, afirma que «aquesta ‘expropiació’ de la regulació autonòmica pel legislador estatal generarà, sens dubte, una situació de gran inseguretat jurídica al resultar certament difícil determinar quina norma haurà d’aplicar-se, l’estatal o l’autonòmica, quan no concordin completament entre si». 

Això, aventuren els vocals Enrique Lucas i José Antonio Ballestero, obligarà el Tribunal Constitucional a intervenir «comprovant, en primer lloc, que la llei estatal que resulti d’aquest avantprojecte es desenvolupi en l’àmbit competencial propi de l’Estat i, fet això, si hi ha veritable contradicció amb la llei autonòmica que sigui insalvable com a conseqüència de la inconstitucionalitat sobrevinguda o mediata d’aquesta última».  

Només protecció bàsica

Pels ponents, la vivenda és una matèria de titularitat autonòmica, en virtut de l’article 18.1. tercer de la Constitució i els estatuts d’autonomia. Per això, entenen que l’avantprojecte ha de cenyir-se a l’àmbit incidental de les competències autonòmiques i els plans del Govern no haurien de passar d’«una llei sobre les condicions bàsiques del dret de la vivenda, la seva promoció i protecció, o, com diu el seu títol, una llei pel dret a la vivenda, però no, en realitat, ‘la llei de vivenda’ o ‘del dret a la vivenda’».

 La garantia de la igualtat no autoritza, tampoc, la innecessària superposició sobre l’actual legislació autonòmica d’una altra d’estatal que en gran manera «ve a duplicar-la o substituir-la, o a cobrir presumptes llacunes de la legislació autonòmica», tal com sosté l’exposició de motius de l’avantprojecte impulsat pel Govern de Pedro Sánchez. 

Notícies relacionades

El dictamen no és vinculant per al Govern, però el rebuig de la proposta inicial, que evidenciava una gran sintonia amb l’avantprojecte, suposa un dur revés per al Govern de coalició.

Davant un esborrany inicial que alguns vocals en criticaven el «biaix ideològic» i falta de rigor tècnic, firmat per l’exdiputat socialista Álvaro Cuesta, l’òrgan de govern dels jutges sotmetrà ara a debat un text que, acollint el criteri de l’esmena Lucas, afirma que l’avantprojecte imposa a més un model d’intensa intervenció pública en la vivenda que fa irreconeixible la configuració del dret de propietat que conté la vigent legislació civil.