Interior descarta el pagament de comissions en les licitacions de Bombers, però admet «disfuncions»

  • Interior admet «disfuncions» en les licitacions de Bombers

  • Reconeix que en els últims anys s’han esgotat els fons per al manteniment abans d’acabar l’exercici

Interior descarta el pagament de comissions en les licitacions de Bombers, però admet «disfuncions»
3
Es llegeix en minuts
EFE

El Departament d’Interior afirma que no hi ha «cap indici» que alts càrrecs dels Bombers de la Generalitat s’hagin beneficiat econòmicament dels contractes del cos que investiga la justícia, però admet «episodis d’insuficiència de crèdit» per «disfuncions» en els processos de licitació.

Fonts de la conselleria han assegurat que s’està actuant amb «total transparència» davant la investigació judicial a la cúpula dels Bombers de la Generalitat –inclòs el director general de Prevenció Joan Delort- per presumptes irregularitats en factures inflades i suposats pagaments de comissions en el servei de manteniment de vehicles del cos.

Segons aquestes fonts, fins al moment no hi ha «cap indici» que funcionaris d’Interior s’hagin beneficiat econòmicament dels contractes investigats ni hagin «maniobrat» per afavorir l’empresa adjudicatària, la sevillana Iturri S.A..

Processos de licitació

El Departament d’Interior atribueix les irregularitats investigades a «disfuncions» en els procediments de licitació i de manteniment dels vehicles que, asseguren, en els últims cinc anys han produït «de manera recurrent episodis de crèdit insuficient».

Les mateixes fonts indiquen que, des de l’inici de la legislatura, l’actual equip d’Interior –encapçalat pel conseller Joan Ignasi Elena, d’ERC- està treballant per «revertir» la situació, amb mesures que passen per una millora en la gestió dels circuits de control de l’execució dels contractes, un procés de licitació que ampliï la concurrència i una dotació pressupostària suficient per atendre les «necessitats reals» del servei.

Segons ha detallat el Departament d’Interior, en els últims 20 anys s’ha contractat externament el servei de manteniment preventiu i correctiu de la flota de vehicles de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis (DGPEIS).

Aquest servei té un alt nivell de complexitat, afegeixen, tant per la singularitat dels vehicles dels bombers com per la necessitat de prestar el servei a tot el territori i amb disponibilitat permanent.

Única licitadora

Des del 2002, l’empresa Iturri S.A. ha sigut sempre l’adjudicatària de totes les licitacions que s’han tramitat per aquest servei i, a la pràctica totalitat d’elles, va ser l’única licitadora.

Segons manté Interior, el procediment consistia que els parcs de bombers feien les peticions inicials, les validava el DGPEIS o les regions d’emergències i, posteriorment, l’empresa portava a terme la reparació, en tallers propis o concertats.

Això generava, afegeix la conselleria, un «retard important» en la facturació que dificultava el control de la disponibilitat del crèdit, cosa que acabava provocant que, a partir de determinat moment de l’any, els encàrrecs generessin una facturació per a la qual no hi havia cobertura de crèdit disponible.

Crèdit gairebé esgotat al març

De fet, a finals de març del 2021, la facturació presentada per Iturri S.A –el seu responsable a Catalunya també està imputat– havia consumit ja el 71% del crèdit anual disponible.

El 3 de maig del 2021, afegeix el Departament, la secretaria general va obrir una informació reservada, que es va tancar el 21 de maig –cinc dies abans de la presa de possessió d’Elena i tot just dues setmanes abans que ho fes Delort- i es va decidir enviar l’expedient a la Fiscalia i als Mossos d’Esquadra.

Després d’una «avaluació inicial» de la situació, la conselleria va adoptar diverses mesures «urgents», entre elles resoldre el contracte amb Iturri al preveure l’«esgotament imminent» del crèdit, redactar els plecs del servei per al 2022, amb un 46% més de pressupost, i encarregar una auditoria de la facturació.

Notícies relacionades

Al novembre, es van adjudicar quatre contractes simplificats, un d’ells a una empresa diferent d’Iturri.

Amb aquestes actuacions «està previst restaurar la normalitat del servei de manteniment en el primer trimestre del 2022, amb una dotació pressupostària suficient per no tornar a caure en la insuficiència de crèdit», garanteix el departament.