A la Interparlamentària del PPdeG

Feijóo aposta per una oposició al Govern «constructiva i lleial»

El president de la Xunta de Galícia reivindica la «política útil» que «s’ocupa dels problemes reals de la gent»

Feijóo aposta per una oposició al Govern «constructiva i lleial»
3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El president de la Xunta i del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat aquest dissabte «la política útil» i «sense sectarismes», que «s’ocupa dels problemes reals de la gent», mentre ha receptat una oposició al Govern de Pedro Sánchez que sigui «constructiva i lleial».

Així s’ha pronunciat durant la seva intervenció davant la Interparlamentària del PPdeG celebrada a l’Edifici CINC de la Cidade da Cultura, a Santiago de Compsotela, on han assistit desenes de diputats autonòmics, estatals i europeus. Entre els assistents hi havia també dirigents estatals del partit, com el vicesecretari de Participació, Jaime de Olano (diputat en el Congrés per Lugo), i l’exministra i vicepresidenta segona de la Cambra Baixa, Ana Pastor.

A tots ells s’ha dirigit Feijóo per demanar-los que treballin «per Galícia», perquè aquest és «el compromís» de la formació: «Ser diputat o senador significa ser delegat de Galícia a les institucions».

«Quan entreu al Parlament, els ulls i les orelles es queden al carrer», ha insistit, per encarregar-los la missió de «compaginar la defensa del partit» amb la «del territori». Això sí, quan aquests dos plantejaments col·lideixen i cal «prioritzar», Feijóo ha advocat per «representar el territori que va votar democràticament».

«La política que val la pena és la que porta al Parlament les preocupacions de la gent i no la que porta la crispació dels partits polítics. La política que val la pena és la que té com a objectiu fonamental no crispar, no dividir, no incomodar, no crear problemes i unir a la gent, resoldre els problemes sempre que es pugui i intentar donar resposta a les demandes dels ciutadans» ha resumit

Sánchez fa «el que diguin els socis»

En el seu discurs, el president gallec ha aprofitat per carregar contra Sánchez, que «utilitza l’eina del Govern central per tapar les seves debilitats i acontentar els seus socis» amb el repartiment de fons europeus, el sistema de finançament autonòmic i els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE), per a així poder «mantenir-se al poder».

«És una persona que té un gran instint de conservació. Per tant, el que diguin els socis ho fa, no perquè interessi a Espanya i ni tan sols perquè el PSOE estigui d’acord, sinó perquè els interessa als seus socis», ha afegit.

A més, ha criticat que Sánchez sigui «el primer president» de la història d’Espanya que «no té ministres que pugui cessar, perquè ell no els anomena». En aquest sentit, ha recordat com el nou ministre d’Universitats, Joan Subirats, es va assabentar de la seva designació «per l’alcaldessa de Barcelona», Ada Colau.

En canvi, tal com ha continuat Feijóo, els «dos terços» restants del Govern els cessa «quan le peta» «que creguin que té autoritat».

«Espiral d’inflació»

El president del PPdeG també ha culpat Sánchez de ficar Espanya en una «espiral d’inflació», de «dèficit desbocat» i amb «pujades massives» d’impostos, al costat d’uns PGE amb un quadro macroeconòmic «fictici».

«La pregunta és: ¿com és possible que al Govern d’Espanya no li agradi Espanya?», s’ha preguntat a continuació, per asseverar que «menys li agradarà Galícia, que no el vota».

Així mateix, ha censurat la política energètica de l’Executiu estatal, que és la que «està tancant empreses». Ha posat l’exemple de la planta d’Alcoa San Cibrao, parada fins al 2024, per assenyalar que el PP «mai estarà en aquests postulats.

El sobiranisme «no convé» a Galícia

Feijóo també ha criticat els projectes polítics que busquen «importar» els plantejaments nacionalistes, ja que «no convenen» a Galícia, malgrat que semblen «disfressar-se en el Parlament».

«Els gallecs no voten sobiranismes, els gallecs no voten concerts econòmics, els gallecs no voten estatalització de les empreses, ni increments massius dels impostos, ni imposicions lingüístiques, ni la fallida i la separació d’Espanya», ha advertit.

«Si els nacionalistes i els socialistes van renunciar defensar a Galícia, avui aquesta Interparlamentària és més necessària que mai i per això estem aquí: per dir que Galícia compta amb nosaltres; per dir que som Espanya; per dir que som gallecs i, per tant, espanyols», ha recalcat el líder popular.

Balanç del 2021

En definitiva, Feijóo ha fet un balanç de l’any 2021 en diversos àmbits, entre ells l’econòmic i el social. Sobre aquest últim, ha reivindicat que «mai» en uns pressupostos de la Xunta s’havia dedicat «tanta despesa a polítiques socials com el 2022.

Notícies relacionades

«Mentrestant, el Govern retira el fons covid per al 2022. És com si el fons covid es gripalitzés», ha lamentat a continuació el president gallec.

Així les coses, ha tret pit d’inversions empreses en la construcció i remodelació de centres educatius i centres de salut, així com de successives baixades d’impostos, per també defensar la redacció del Pla Estratéxico 2021-2030 presentat pel Govern.