Mà estesa

Illa es proposa aprovar una llei electoral catalana en sis mesos

El líder del PSC vol que la comunitat deixi de ser l’única sense una norma pròpia

El primer secretario del PSC, Salvador Illa

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nous reptes per a la nova cúpula del PSC. Salvador Illa, que es va convertir formalment en líder del socialisme català en el congrés extraordinari de fa menys d’un mes, ja ha posat un difícil encàrrec als dirigents de què s’ha envoltat per a aquesta etapa. Després d’arribar a un acord amb ERC i JxCat per renovar 112 alts càrrecs dependents del Parlament amb mandats caducats, ara vol impulsar l’aprovació d’una llei electoral catalana.

És difícil perquè aquesta norma és un dels grans forats negres de la política catalana des de fa dècades. De fet, Catalunya és l’única comunitat que no té una llei electoral pròpia i que, més de 40 anys després de la recuperació de les llibertats, es continua regint pels principis que estableix una disposició transitòria de l’Estatut de 1979 i la llei orgànica del règim electoral general espanyola (Loreg).

Però Illa no es dona per vençut. Després d’arribar a un acord a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) que s’havia postergat durant anys, ara el líder del PSC vol una llei electoral. «La falta d’una llei electoral no ens pot fer sentir orgullosos als catalans», va dir durant la primera reunió interparlamentària que ha encapçalat com a nou primer secretari del partit.

«Que no sigui per nosaltres»

I va posar termini a aquest anhel. «Els socialistes hem de fer tots els esforços necessaris perquè en el primer semestre del 2022 es recolzi una llei electoral pròpia. Que no sigui per nosaltres. Catalunya és l’única comunitat sense una llei electoral pròpia», va afirmar.

Notícies relacionades

La norma no s’ha canviat perquè és molt difícil arribar a un consens que acontenti tothom. O almenys els partits majoritaris, perquè es necessita que 90 diputats dels 135 membres del Parlament aprovin aquesta llei. Hi ha hagut nombrosos intents de pactar un text, però l’escull sempre és el mateix: el sistema electoral. El model actual ha afavorit històricament, i continua fent-ho, els partits nacionalistes, perquè sobrerepresenta el sufragi rural en detriment de l’urbà.

En el pla de l’actual Govern es contempla l’aprovació d’un projecte de llei electoral, cosa que suposa un avenç respecte a anteriors legislatures. Però ningú se sent enganyat respecte a la possibilitat que es concreti aquesta voluntat. De fet, en els contactes que hi ha hagut fins a Nadal, els partits s’han tornat a encallar en el difícil assumpte de com plasmar en diputats els vots en les diferents circumscripcions.